Belföld

Már az operatív törzset is támadja Karácsony

„Egy személyben fog dönteni a főpolgármester Budapest fontos ügyeiről, de ezzel semmi gond nincs. Nem kiáltja Szabó Tímea kétségbeesetten, hogy vége a demokráciának”

Bár párbeszédet ígért, azt mellőzve hozna fontos, ezúttal a sebességkorlátozásra vonatkozó döntéseket Karácsony Gergely. A Pesti úti idősotthon ügyében továbbra sem vállalja a felelősséget a Facebookon üzengető főpolgármester.

Már az operatív törzset is támadja Karácsony
A Pesti úti idősotthonba nem ment el, helyette az operatív törzset támadta a főpolgármester
Fotó: MH/Purger Tamás

Példátlan döntés meghozatalára készül Karácsony Gergely főpolgármester. A járványügyi vészhelyzet és annak gazdasági hatásainak kezelése helyett a Fővárosi Közgyűlés összehívása nélkül elfogadni tervez egy általános sebességkorlátozásról szóló javaslatot – hívta fel a figyelmet közleményében Láng Zsolt, a fővárosi Fidesz–KDNP-frakció vezetője. A közzétett javaslat értelmében Karácsony kidolgoztatná és 2021-től bevezetné a 70 km/órás sebességhatárok megszüntetését a budapesti gyorsforgalmi és autópálya bevezető utakon, az összes többi közúton pedig 30 km/óra lenne a legnagyobb megengedett sebesség.

A kormánypárti frakció arra kéri a főpolgármestert, mutassa be a rendelkezésére álló hatástanulmányokat és szakértői állásfoglalásokat, az intézkedések várható eredményét. Láng felidézte: kampányában sokszor megígérte, párbeszédet folytat majd a lakossággal, most mégis a budapestiek feje felett, egyedül tervez egy ilyen horderejű koncepciót kidolgoztatni és bevezettetni. Ha Karácsony Gergelynek valóban fontos a részvételiség, itt az idő, hogy megkérdezze a budapestieket.

„Karácsony szerdán egy személyben fog dönteni Budapest fontos ügyeiről, de ezzel (a kettős mérce jegyében) természetesen semmi gond nincs. Nem kiáltja Szabó Tímea kétségbeesetten, hogy vége a demokráciának, nem ír róla a nyugati sajtó, minden rendben, nincs itt semmi látnivaló, tessék továbbmenni” – fakadt ki a közösségi oldalán az exjobbikos Volner János.

Ugyancsak botrányos döntés lesz, ha Karácsony a korrupciógyanúba keveredett kispesti szocialista polgármestert, Gajda Pétert nevezi ki az összeférhetetlenséget és a vagyonnyilatkozatokat is ellenőrző bizottsági elnökének. Az MSZP-frakció javaslatára Gajda a DK-ba dezertált Szaniszló Sándor helyét vehetné át ezzel. „A főpolgármester, ahogyan más pártok fővárosi frakciói esetében sem, nem szól bele ebbe, elfogadja a frakciók jelölését” – védekezett a hivatal. A Gajdát Kispesten támadó Momentum tiltakozik, az ötlet nyilván a DK-nak sem tetszik.

Karácsony továbbra is jellemzően a Facebookon tesz bejelentéseket, ott kommunikál, és továbbra sem vállalja a felelősséget a Pesti úti idősotthonban történtekért. Az intézményben koronavírussal fertőzöttek közül már több mint harmincan meghaltak, s kiderült, egy ideig nem volt orvosi ellátás sem. Ezt a főpolgármester tagadta, annak ellenére, hogy Skultéti József intézményvezető egy korábbi, a kormányhivatalnak címzett levelében erre, és a nem megfelelő higiénés viszonyokra panaszkodott. Ezt az írást egyébként korábban éppen Karácsony hozta nyilvánosságra, akárcsak Skultéti minapi, a főjegyzőnek szánt, s immár megfelelő körülményekről beszámoló, az orvoshiányt is tagadó folyamodványát. Utóbbiról azonban kiderült, valódi szerzője vélhetően Gál J. Zoltán, a főváros kommunikációs főtanácsadója.

Bár a Pesti úti otthonba Karácsony személyesen nem ment el, a parlament népjóléti bizottságába tegnap igen, hogy jórészt a kormányt, s immár az operatív törzset is támadja, az intézmény ügyében pedig tovább hárítsa a felelősséget. Rétvári Bence, az Emmi államtitkára egyebek mellett úgy reagált, objektív, tényeken alapuló vizsgálat folyik az ügyben, a kormány ráadásul hatmilliárd forintot ad a fővárosnak arra, hogy megfelelő szociális ellátást biztosítson az idősek számára.

Kapcsolódó írásaink

Karácsony ismét eltolja magától a felelősséget

ĀMíg Müller Cecília és az operatív törzs hosszan számolt be a népjóléti bizottság ülésén, a főpolgármester hozta a formáját, továbbra sem adott érdemi válaszokat a Pesti úti idősotthon ügyében