Belföld

Beperli a Facebookot a Mi Hazánk elnöke

Személyiségi jogi pert indított a legnagyobb közösségi oldalt működtető társaság ellen a Mi Hazánk Mozgalom elnöke, amiért a cég korábban törölte Facebook- és Instagram-fiókját.

Beperli a Facebookot a Mi Hazánk elnöke
Személyiségi jogi pert indított a legnagyobb közösségi oldalt működtető társaság ellen a Mi Hazánk Mozgalom elnöke
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Toroczkai László elmondta: az eljárásban százmillió forintos kártérítést követel a cégtől, mert az a 2019-as európai parlamenti választás hajrájában törölte 207 ezer ember által követett Facebook-profilját, egyben megsértve jó hírnevét azzal, hogy őt „veszélyes személynek” nyilvánították.

Hangsúlyozta: ebbe a kategóriába terroristákat, tömeg- és sorozatgyilkosokat, emberkereskedőket sorolnak, ami - egy parlamenti és önkormányzati képviselettel rendelkező párt elnökeként - különösen sértő rá nézve.

Toroczkai László arról beszélt: korábban egy olasz bíróság már elmarasztalta a céget egy hasonló ügyben, az oldal visszaállítására és kártérítés megfizetésére kötelezve a Facebookot. Lengyelországban is folyik egy hasonló per, és úgy gondolja, ha nyernek, az további eljárások elindítására sarkallja majd az érintetteket.

A politikus szerint - mivel egyszerre több ilyen törlés történt - teljesen nyilvánvaló, hogy politikai alapon cenzúrázott jobboldali, nemzeti, keresztény pártokat, politikusokat a Facebook.

Toroczkai László közölte: ha megítélik neki a kártérítést, az összeget arra fogja fordítani, hogy „saját, olyan magyar közösségi oldalt hozzunk létre, amelyre ez a fajta szélsőséges balliberális cenzúra nem tud eljutni”.

Kapcsolódó írásaink