Belföld

Az álhírek középpontjában a koronavírus-törvény és a gazdaságvédelem áll

Folytatja a Századvég Alapítvány a Fake News Figyelő című sorozatát, amely a veszélyhelyzet idején megjelenő álhírekre, pánikkeltésre alkalmas kijelentésekre vagy félretájékoztatásokra hívja fel a figyelmet.

Az álhírek középpontjában a koronavírus-törvény és a gazdaságvédelem áll
Az álhírek középpontjában a koronavírus-törvény és a gazdaságvédelem áll
Fotó: Pixabay

Az elmúlt időszakban a legtöbb álhír a koronavírus-törvénnyel kapcsolatban jelent meg, ám a kormányzat gazdaságvédelmi intézkedései is  gyakori fake news-témaként jelentek meg, olvasható a Századvég lapunkhoz eljuttatott közleményében. E két terület mellett az egészségügyi adatok kapcsán is jelentek meg megtévesztő hírek.

"Az álhírek, hasonlóan a korábbi trendekhez, legfőképpen a koronavírus-törvénnyel és a gazdaságvédelmi intézkedésekkel kapcsolatosan jelentek meg. Jellemző, hogy az álhírek az egyes kormányzati intézkedéseket tévesen, vagy hiányosan mutatták be, sőt, az is előfordult, hogy egyszerűen azt állították, hogy a gazdaság helyzetéről egyáltalán nem esik szó kormányzati szinten" - mutat rá a Századvég.

Az elemzők kiemelik: a koronavírus-törvényt illetően továbbra is a jogállamiság és a demokratikus működés veszélyben léte az álhírek tárgya, függetlenül attól, hogy az Alaptörvény, illetve az elfogadott törvények, intézkedések egyértelmű és világos módon rögzítik a kormányzat jogosítványait a veszélyhelyzet idejére.

"Ezzel összefüggésben egyre gyakrabban megjelenő politikai állásfoglalás a balliberális véleményvezérektől, hogy az EU gyakoroljon nyomást a magyar kormányra, sőt, akár tartson vissza bizonyos forrásokat" - olvasható az elemzésben.

A Századvég megállapítása szerint a pánikkeltésre, félrevezetésre alkalmas hírek mintegy 10-15 százaléka foglalkozott az egészségügyi mutatókkal, statisztikákkal. Ezek az álhírek jellemzően olyan félrevezető állításokat fogalmaztak meg, amelyek szerint Magyarországon nemzetközi összehasonlításban kiemelkedően rossz a helyzet, sőt, egyes ellenzéki politikusok szerint Magyarországon a legmagasabb a halálozási ráta a világon, miközben számos hivatalos statisztika és nemzetközi összehasonlítás alapján látható, hogy lakosságszám-arányosan Magyarországon jelentősen kevesebb a koronavírussal kapcsolatos elhalálozás, mint Európa legtöbb országában.

"Az álhírek terjedésére jellemző, hogy egy-egy sajtóorgánum vagy véleményvezér közzéteszi a félrevezető állítást, majd a balliberális sajtóhálózatban egymás cikkeit szemlézve terjesztik tovább a megtévesztő híreket annak érdekében, hogy még több felületen, még gyorsabban, még több embert érjenek el" - hívja fel a figyelmet a Századvég, amelynek az álhírekről, félrevezető vagy félelemkeltésre alkalmas állításokról, valamint ezek cáfolatáról rendszerezett táblázata itt érhető el

Kapcsolódó írásaink