Belföld

Variációk terápiára

Egyre inkább elfogadott, hogy a reumatológiában is használatos egyes gyógyszerek iselőnyösek lehetnek a fertőzés kimenetele szempontjából – vélik szakértők

Nem mindegy, hogy a koronavírus-fertőzés melyik szakaszában milyen terápiát alkalmaznak az orvosok – hívja fel a figyelmet egy összefoglaló a Magyar Tudományos Akadémia honlapján, a betegség lefolyását és a javasolt hatóanyagokat is ismertetve.

Variációk terápiára
A vírus az immunsejteket is megfertőzheti, aminek a klinikai jelentőséggel bíró alacsony fehérvérsejtszám a következménye (képünk illusztráció)
Fotó: MH

Az új típusú tüdőgyulladás, a SARS-CoV-2 számlájára írható eddigi, világszerte mintegy 200 ezer halálesetért a fertőzés során kialakult, úgynevezett citokinvihar felelős. A Magyar Tudományos Akadémia honlapja számára Szekanecz Zoltán, a Debreceni Egyetem Belgyógyászati Intézet Reumatológiai Tanszékének professzora és Constantin Tamás, a Semmelweis Egyetem II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikájának docense foglalta össze a Covid–19 okozta betegség lefolyásának jellemzőit és az egyes gyógyszerek alkalmazhatóságát.

Az összeállításból kiderül: a vírus az ACE2 receptorhoz kötődve jut a sejtbe, amely receptor a tüdő léghólyagocskáin, a szívizom, vese, nyelőcső, gyomor, bél hámsejtjei, az ereket bélelő sejtsor, valamint bizonyos fehérvérsejtek felszínén található.

A vírus mindezek mellett az immunsejteket is megfertőzheti, aminek a klinikai jelentőséggel bíró alacsony fehérvérsejtszám a következménye. A fertőzöttek tíz-húsz százalékánál légzési elégtelenség fejlődik ki, amit bakteriális felülfertőzés követ, és a nyomában járó szeptikus sokk magas halálozással jár. Az általános gyulladás, amit a gyulladásos fehérjék fokozott termelése idéz elő, a citokin vihar.

A betegség kezelésében ezért a lefolyás különböző szakaszain eltérő terápiát érdemes alkalmazni – írják. A szerzők fölhívják a figyelmet arra, hogy az antivirális, antibiotikus és tüneti kezelés mellett egyre inkább elfogadott, hogy a gyulladás kóroki szerepe miatt a reumatológiában is használatos egyes immunmoduláló és immungátló gyógyszerek előnyösek lehetnek a Covid–19-fertőzés kimenetele szempontjából.

A betegség lefolyásának első felében a virális szakasz, a második felében a gazdaszervezet gyulladásos válasza dominál – magyarázza a cikk. Az autoimmun reumatológiai betegségek kezelésére is használt szerek, így az utóbbi időben gyakran emlegetett klorokvin és hidroxiklorokvin egyrészt gátolják a vírus sejtbe jutását, másrészt számos immunológiai folyamatba, így a citokintermelésbe is beavatkoznak. Ez az a gyógyszeralapanyag, amelynek exportját a kormány márciusban leállíttatta.

A célzott terápiák ezzel szemben az immunrendszer egy adott pontján hatnak. A kezelés alapja lehet az úgynevezett tocilizumab, amely hazánkban is törzskönyvezve van, és amelynek alkalmazása mellett javult a vér oxigénellátottsága, a tüdő CT-képe, csökkent a láz, továbbá emelkedett az eredetileg alacsony fehérvérsejtszám. A szer bekerült a nemzetközi és hazai ajánlásokba – így a Covid–19-kézikönyvbe is –, ennek alapján a tocilizumabot legalább hét nappal az első tünetek jelentkezése és lehetőleg a klinikai romlást követő tizennégy napon belül javasolt alkalmazni.

Az egyéb kezelési lehetőségek közül a számos autoimmun betegségben használatos emberi intravénás immunglobulin, valamint a Covid–19 betegségen átesett betegek vírusellenes ellenanyagokat tartalmazó véréből tisztított, úgynevezett konvaleszcens szérumot kell még megemlíteni – írja Szekanecz Zoltán és Constantin Tamás.

Az Akadémia javaslatai


A döntéshozóknak, a kormánynak és a társadalom széles körének kíván tájékoztatást nyújtani az az ajánlás, amelyet az MTA készített és juttatott el az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Innovációs és Technológiai Minisztérium és a Nemzeti Népegészségügyi Központ vezetőinek. Az immunológusok, orvosok és biológusok által összeállított szöveg konkrét szakmai javaslatokat tesz a járvány rövid és hosszú távú kezelésére. Szerintük a jelenlegi, növekvő fertőződést mutató szakaszban a kormányzati intézkedések már jelentős részben megtörténtek, ugyanakkor ezek módosítása, szelektív és célzott alkalmazása továbbra is javasolt. Kiemelték: tudományos megalapozottságú, rendszeresen végzett, validált és akkreditált tesztekkel történő mérési adatokra van szükség, illetve meg kell erősíteni az egészségügyet.
(KD)

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom