Belföld

Karácsony ismét eltolja magától a felelősséget

Míg Müller Cecília és az operatív törzs hosszan számolt be a népjóléti bizottság ülésén, a főpolgármester hozta a formáját, az ülést követően továbbra sem látni tisztán a Pesti úti idősotthon ügyében.

Karácsony ismét eltolja magától a felelősséget
Karácsony Gergely hozta a formáját, röviden válaszolt, kimaxolta a felelősségvállalás eltolását (képünk illusztráció)
Fotó: MH

Semmivel sem látunk tisztábban a fővárosi fenntartású idősotthonokat illetően, mint fél nappal ezelőtt. A parlament népjóléti bizottságának ülésén Karácsony Gergely ismét csak terelt és másra mutogatott írta a Fidesz lapunknak is eljuttatott sajtóközleményében.

A főpolgármester láthatóan azzal a szándékkal érkezett, hogy egy hatósági vizsgálatot le tudjon zárni. A parlamenti bizottság viszont nem erre való, hanem a tájékozódásra, tekintettel arra, hogy az általa fenntartott intézményekben van országosan a legtöbb fertőzött. Csak a Pesti úti idősotthonban már 33-an haltak meg és közel 300-an megfertőződtek - emeték ki.

Hozzátették: érdekeltek vagyunk abban, hogy mindenhol, így Budapesten is sikeres legyen a védekezés. A fővárosban egy olyan gócpont alakult ki, ami törvényszerűen felveti a fenntartó felelősségét. A mulasztásokat a hatósági eljárásnak kell tisztázni.

Müller Cecília és az operatív törzs órákon keresztül adott tájékoztatást, válaszolt a felmerülő kérdésekre az Országgyűlés népjóléti bizottsága előtt.

Az országos tisztifőorvos azt mondta, napok óta nagyjából azonos számú új igazolt fertőzöttet regisztrálnak, a korábban hozott korlátozó intézkedésekkel sikerült visszaszorítani a vírus reprodukciós rátáját.

Kiemelte, az eddigi védekezési intézkedések célja az volt, hogy senki ne maradhasson egészségügyi ellátás nélkül.

Sok mindent tettünk, sok minden van már mögöttünk, és ennek vannak látható eredményei - fogalmazott.

Azt mondta, most a zárt közösségekre, idősotthonokra, szociális intézményekre és a kórházi osztályokra összpontosítanak. Ezeket a gócpontokat kell ma kezelni - fogalmazott, hozzátéve: itt kell segíteni, hogy a járványt „megfogjuk”, és a lehető legkevesebb áldozat legyen ezekben az intézményekben.

Jelezte, folyamatos volt a különböző - kórházaknak, háziorvosoknak - szóló eljárásrendek megújítása. Kiemelte: azzal, hogy az egészségügyi rendszert felkészítették, jó pár hetet nyert az ország.

Az intézkedések egyik célja, hogy minden beteg számára rendelkezésre álljon a megfelelő ellátás egy olyan fertőzés esetében, amely ellen nincs oltóanyag és terápia. Utóbbival kapcsolatban azt mondta, hogy Magyarországon is rendelkezésre állnak azok a gyógyszerek, amelyek a leghatékonyabbaknak bizonyultak eddig a kezelésben.

Müller Cecília közölte, jelenleg 2649 igazolt fertőzöttet tartanak nyilván, 291-en hunytak el. Megjegyezte: országonként különbözik, hogy kiket sorolnak a koronavírusban meghaltak közé; minden állam másképpen szolgáltat erről adatot.

Jelezte, hogy továbbra is a fővárosban és Pest megyében található a legtöbb fertőzött. Az országos tisztifőorvos kitért arra, hogy nagy fegyelmezettséget tapasztalt az emberek részéről.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára azt mondta, hogy különböző forgatókönyvek vázolhatók fel a koronavírus-járvány alakulásáról. A magyar kórházi kapacitást az elképzelhető legtöbb fertőzöttel járó kimenetelhez kell igazítani - jelentette ki.

Ugyanakkor - jelezte - korlátozásokat is bevezettek, hogy csökkentsék a járvány terjedését. Ezen intézkedések nélkül a vírus reprodukciós rátája 2,2 lenne a tudósok szerint, vagyis egyetlen fertőzött átlagosan 2,2 embernek adná át a betegséget, ami gyors felfutáshoz, milliós nagyságrendű fertőzötthöz vezetne - közölte Rétvári Bence.

Azt hangoztatta, hogy Magyarországon kisebb mértékű megbetegedést regisztráltak, mint gazdagabb államokban. Ez annak is köszönhető, hogy igyekeztek a lehető leggyorsabban lépni. Az 1 millió lakosra jutó elhunytak számát tekintve Európa legkevésbé súlyosan érintett harmadába tartozik Magyarország - jegyezte meg.

Rétvári Bence elmondta: Karácsony Gergely tudott volna találkozni Müller Cecíliával, amikor elment a Pesti úti idősotthonba, de a főpolgármester a helyettesét küldte oda - jegyezte meg az államtitkár, hozzátéve: nem ért egyet azzal, hogy hiányos volt a kommunikáció. A Pesti úti idősotthonban elfogulatlan, tényeken alapuló hatósági vizsgálatot folytat le az országos tisztifőorvos - jelentette ki.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) elismerte a magyar tesztelési rendszert.

Felállt a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs, amely naponta tájékoztatást ad. Létrehozták a koronavirus.gov.hu oldalt is, amelynek hatalmas a látogatottsága - tette hozzá. Az államtitkár azt mondta, hogy mindegyik kórház megkapta a legfrissebb kézikönyvet a koronavírus-járvány kezeléséről.

Hosszú, hónapokig tartó védekezésre kell készülni, így sokáig szükség lesz a védőeszközökre. Felelőtlenség lenne hirtelen szétosztani a készleteket, noha azok bőségesek. Pontos ütemtervet kell ebben követni - vélekedett Rétvári Bence. Azt is mondta, hogy Magyarországon kevesebb egészségügyi dolgozó betegedett meg, mint máshol a világon. Korózs Lajos (MSZP), a bizottság elnöke ezzel szemben nagynak nevezte az arányukat.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy az oxigénellátás kiépítése sok idő és nagy költség. Összetett feladat, hogy minden kórházi ágynál biztosítani tudják a lélegeztetést - közölte.

Rétvári Bence azt hangoztatta, hogy minden olyan betegnek továbbra is biztosítani kell az ellátást, akinek szüksége van erre. Az utasításokban egyértelművé tették, hogy nem szabad elbocsátani a kórházakból olyanokat, akiknek kezelésre van szükségük.

Szabó Tímea (Párbeszéd) ezzel szemben arra hívta fel a figyelmet, hogy a sajtóban megjelent személyes beszámolók szerint végstádiumú betegeket, amputáción nemrégiben átesett embereket, ön- és közveszélyes pszichiátriai ápoltakat kényszerítettek arra, hogy hazatérjenek.

Varga Zoltán (DK) „a legújabb tragikus szenzációnak” nevezte, hogy egyszerre kitettek a kórházból egy férjet és egy feleséget, akiknek egymást kellett volna ápolniuk otthon.

Szél Bernadett független képviselő és Tóth Bertalan (MSZP) nem kapott szót a bizottsági szavazás értelmében.

Menczer: Hosszú védekezésre kell készülni

Hosszú járványellenes védekezésre kell készülni, ugyanakkor folyamatos a védekezéshez szükséges védőfelszerelések és gépek beszerzése - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára.

Menczer Tamás közölte: az elmúlt héten húsz repülőgép és öt kamion szállított különböző védőfelszereléseket, így 9,5 millió sebészi maszkot és 234 ezer speciális, FFP típusú maszkot. Eddig már több mint 86 millió maszk érkezett Magyarországra, és további 62 millióra van szerződés. Hozzátette: eddig 116 országból 9553 magyarnak segítettek haza jutni.

Az államtitkár kiemelte, a kormány jól döntött a korlátozó intézkedések meghozatalában. A járvány megjelenése után három fő feladata van a minisztériumnak: a külföldön maradt magyarok hazahozatala, a külföldi intézkedések monitorozása és az eszközbeszerzés.

Menczer Tamás utóbbiról szólva úgy fogalmazott, hogy „Kínánál sorban áll a világ”. Az államtitkár „rablógazdálkodás, vadkapitalizmus” szavakkal jellemezte a helyzetet, mert óriási a harc a védekezéshez szükséges termékekért, amelyek beszerzése sokszor nehézségbe ütközik.

Lakatos Tibor, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjában vezetője elmondta: 63 napja dolgozik folyamatosan az operatív törzs. Eddig a kijárási korlátozásokkal kapcsolatban 19 425 embert figyelmeztettek, 9453 helyszíni bírságot róttak ki, és 8472 szabálysértési feljelentés tettek. Úgy fogalmazott, hogy ennyi szabályszegés elenyésző az összlakossághoz képest, az emberek többsége tudomásul vette a szabályokat.

Objektum doboz

A népjóléti bizottság ülésén ezután a képviselők kérdéseket tettek fel.

Müller Cecília országos tisztifőorvos válaszában elmondta, zárlatot rendelt el a tatabányai kórházban, oda beteg hétfő este óta nem érkezik. Az intézményben 53 fertőzöttet regisztráltak, az egyik ottani dolgozó halálával kapcsolatban pedig szakfőorvosi vizsgálatot kért. Beszélt arról is, hogy a fővárosi Pesti úton közigazgatási eljárásban vizsgálják a történeteket, de erről a bizottság előtt bővebb tájékoztatást nem adott.

Egy egészségügyi dolgozó csak akkor kaphat százszázalékos baleseti táppénzt, ha betartott minden járványügyi óvintézkedést, és ennek ellenére megfertőződött. Ezt minden esetben a munkavédelmi hatóság vizsgálja ki - ismertette.

Menczer Tamás államtitkár válaszában kitért arra, hogy több magyar lélegeztetőgép-fejlesztés van folyamatban, és úgy fogalmazott: ez a gépállomány „stratégiai kapacitással fog bővülni”.

Lukács László György (Jobbik) egyebek mellett azt firtatta, hogy a kórházak által az ellátásra felszabadított ágyakat a járvány után „visszakapják-e” az intézmények.

Rétvári Bence államtitkár azt válaszolta, az ágyak egy hányadát szabadították fel a koronavírus-betegek ellátására, ezek egy részét emelt szintű ellátásra használják. Semmilyen ágyszámot nem vettek el, átcsoportosítás történt - közölte.
Az otthoni szakápolással kapcsolatban elmondta, az elmúlt években 15 milliárd forintról 55 milliárdra emelkedett a támogatása.

Kapcsolódó írásaink