Belföld

Fontos a kiegyensúlyozott táplálkozás

Továbbra is elsődleges teendőnk a megelőzés érdekében a különböző higiénés és társadalmi rendszabályok betartása

Egyéni felelősséggel is védekezhetünk a koronavírus ellen – hangsúlyozza a Tudomany.hu cikke, amely tanácsokat is ad az egészség megőrzéséhez.

A koronavírussal szembeni védekezéshez a járványügyi szabályok szigorú betartásán túl ismernünk kell az emberi szervezet védekezési mechanizmusait, a koronavírus-fertőzésre adott válaszreakcióját, és azt, van-e ennek a folyamatnak olyan pontja, ahol érdemes beavatkoznunk – írja a Tudomany.hu. A Falus András Széchenyi-díjas immunológus, akadémikus és Szűcs Gabriella belgyógyász-immunológus szakorvos, az MTA doktora által jegyzett cikk az egyéni felelősség szerepére hívja föl a figyelmet a járvány kezelésében, amelyhez ismerteti a betegség jellemzőit, és tanácsokat is ad.

Immunrendszerünk – írják – két szintből áll. A természetes immunitás működésekor a testnedvek (vér, nyirok, nyál, bélnedvek) molekuláiban található komponensek a kórokozók felszíni mintázatait felismerve reagálnak. Ez lehet az alapja annak a friss felvetésnek, hogy a BCG-vel oltott emberek immunvédettsége erősebb lehet a vírusokkal, így a koronavírussal szemben is. A természetes immunitás azonban nem rendelkezik immunoló­giai memóriával – egyben hosszú távú védelemmel –, ez a szerzett immunitás sajátja. Szerzett immunitást adhat a leküzdött betegség és a védőoltások is.

A fertőzés megelőzésében elsődleges teendőnk a higiénés és társadalmi rendszabályok betartása, megfelelő összetételű, kiegyensúlyozott, vegyes táplálkozással pedig biztosítani tudjuk vitaminokból és nyomelemekből a szükséges mennyiséget. Ez napi három–öt étkezést jelent, amely tartalmaz fehérjét, szénhidrátot, zsiradékot, zöldséget, gyümölcsöt. Nem javasolt a nagy dózisú (kétezer-tízezer mg) C-vitamin, sem a zsírban oldódó vitaminok (A-, E-, K-) bevitele, ezek ugyanis a szervezetben fölhalmozódva betegségekhez vezethetnek. Az aktív D-vitamin-pótlás azonban fontos lehet a népességünkre jellemző általános D-vitamin-hiány miatt.

Ha nem tudtuk elkerülni a megbetegedést, akkor is szükséges a kiegyensúlyozott táplálkozás, vitaminpótlásra csak étvágytalanság esetén, megfelelő folyadékbevitel mellett van szükség. Otthoni körülmények között is maximálisan ajánlott a higiénés szabályok betartása, aki pedig alapbetegségére rendszeresen szed gyógyszert, egyeztessen a kezelőorvossal.

A hirdetésekben, interneten ajánlott egyéb „immunerősítők” hatékonyságára nincsenek bizonyítékok – hangsúlyozza Szűcs Gabriella és Falus András –, ezért alkalmazásukat a Covid–19-fertőzés kivédésére sem ajánlják.

Kapcsolódó írásaink

Variációk terápiára

ĀEgyre inkább elfogadott, hogy a reumatológiában is használatos egyes gyógyszerek iselőnyösek lehetnek a fertőzés kimenetele szempontjából – vélik szakértők

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom