Belföld

A magyarok támogatják az élet és a gazdaság fokozatos újraindítását

Magyarország az elmúlt időszakban szigorú biztonsági intézkedések meghozatalával sikeresen tudta lassítani a koronavírus-járvány terjedését, lehetővé téve az egészségügy felkészítését a következő hetek, hónapok kihívásaira. Május 4-én új szakaszához érkezik a védekezés, amelynek keretében megindulhat a gazdaság fokozatos, fegyelmezett keretek között történő újraindítása. Erre tekintettel a Századvég megvizsgálta a magyar lakosság véleményét ezekben a kérdésekben.

A magyarok támogatják az élet és a gazdaság fokozatos újraindítását
Századvég: A magyar lakosság jól informáltnak tekinthető a védekezés eddigi szakaszának céljával kapcsolatban is
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A kutatás alapján kijelenthető, hogy a magyarok többsége reálisan ítéli meg a koronavírus terjedésének területi és személyi vonatkozásait. A megkérdezettek 70 százaléka úgy gondolja, hogy a vírus elsősorban Budapesten illetve Pest megyében jelent problémát, ezzel szemben a 28 százalékuk az egész országot fokozottan veszélyeztetettnek látja, míg az 1 százalékuk a vidéki településekről vélekedik így.

Ezen felül a válaszadók kétharmada (66 százaléka) szerint a szóban forgó járvány leginkább az idősebb korosztályra jelent veszélyt, viszont a 32 százalékuk úgy véli, hogy a koronavírus mindenkit egyformán fenyeget – állapítják meg a felmérésben.

Mint írják, a lakosság jól informáltnak tekinthető a védekezés eddigi szakaszának céljával kapcsolatban is. A magyarok 94 százaléka hallott arról, hogy az elmúlt hetekben bevezetett rendkívüli intézkedések arra irányultak, hogy az egészségügy fel tudjon készülni a tömeges megbetegedések kezelésére, és csupán az 5 százalékuk nem ismeri az említett lépések megtételének okát.

A lakosság jól informáltnak tekinthető a védekezés eddigi szakaszának céljával kapcsolatban is
A magyarok támogatják az élet és a gazdaság fokozatos újraindítását
Fotó: Századvég

A kutatás szerint továbbra is elmondható, hogy a megkérdezettek elégedettek az egészségügyi rendszer járványhelyzetben nyújtott teljesítményével. A válaszadók kétharmada (66 százaléka) szerint a kórházak, rendelőintézetek megfelelően felkészültek nagyobb számú beteg ellátására, míg a 28 százalékuk ettől eltérően vélekedik.

A Századvég szerint fontos kiemelni, hogy a magyarok támogatják, hogy az ország a védekezés következő szakaszába lépjen. A megkérdezettek több mint háromnegyede (76 százaléka) egyetért az élet, illetve a gazdaság fokozatos újraindításával, ezzel szemben a 21 százalékuk ellenzi ezt a tervet. 

Társadalmi konszenzus látszik kirajzolódni a tervezett döntés megvalósításának módjával kapcsolatban - derült ki a felmérésből, ugyanis a válaszadók 91 százaléka a gazdaság fokozatos, szigorú szabályok betartásával történő újraindítása mellett foglal állást, míg az 5 százalékuk a járvány elmúltával, egy lépésben hozná meg ezt az intézkedést.

Ugyancsak kijelenthető, hogy a magyarok tájékozottak a többi európai országban zajló fejlemények tekintetében. A megkérdezettek 95 százaléka hallott arról, hogy kontinensünkön több ország megkezdte a korábban bevezetett korlátozó intézkedések fokozatos mérséklését, valamint a gazdaság újraindítását, viszont az 5 százalékuk nem értesült ezekről a történésekről.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom