Belföld

Új Soros-terv: lopakodó föderalizáció

Hétértékelő. Félrekezeli a válságot az Európai Unió, az elmúlt tíz év jól mutatja, hogy csak a munkaalapú társadalomnak van jövője, ezért nálunk kitarthat a korábbi lendület – mondta Kiszelly Zoltán

A múlt heti uniós csúcsot, a gazdaságvédelmi lépéseket és az ellenzék szerepét is értékelte lapunknak Kiszelly Zoltán politológus.

Új Soros-terv: lopakodó föderalizáció
Fotó: AFP/Fabrice Coffrini

A történelmi példák aggasztóak, veszélyes a Soros-féle újabb elképzelés Európa eladósítására a járvány gazdasági következményeinek kezelése kapcsán – figyelmeztet Kiszelly Zoltán politológus a spekuláns múlt héten ismertetett újabb tervére. Lapunknak úgy fogalmazott, Sorosnak mindenről ugyanaz jut eszébe, ahogy legutóbb a migrációs válság idején is javasolta: az unió vegyen fel hitelt. Egyébként ez is a lopakodó föderalizáció eszköze lehet, például az EU önálló adókivetési lehetősége válhat szükségessé, mondván, a közös adósság törlesztéséhez közvetlen bevételre is szükség lenne. Ez az elképzelés is tehát az európai egyesült államok felé mutat – fejtegette az elemző.

Kiszelly úgy látja, az unió félrekezeli a válságot, a 450 milliárdos élénkítőcsomag nem elég semmire, hiszen csak az elmúlt negyven nap alatt 1500 milliárd tűnt el a gazdaságból. Ráadásul a déliek, vagyis az olaszok és a spanyolok nem hitelt, hanem vissza nem térítendő támogatást akarnak. Nem született érdemi döntés a múlt heti csúcson sem, nem tudtak megállapodni. A kompromisszum annyi, hogy a közös költségvetést egy darabig majd megnöveli az unió, legalábbis ezt javasolja az Európai Bizottság. A visegrádiak helyzete azonban javult, a büdzsé tervezetében újragondolhatják a nekünk járó részt. Ami a magyar válságkezelést illeti, az elmúlt tíz év jól mutatja, hogy csak a munkaalapú társadalomnak van jövője. A járvány előtt munkaerőhiány volt, a kormány pedig a jelek szerint azzal számol, ha sikerül hamarosan visszatérni a normális kerékvágásba, kitarthat a korábban meglévő lendület. A lényeg, hogy a munkájukat időlegesen elveszítők minél könnyebben szerezzenek ismét állást, elsősorban a szolgáltatóiparban és a turizmusban.

Amint arra a miniszterelnök többször is utalt, az osztrákokat figyeljük és követjük, két-három héttel járnak előttünk. Fontos az emberek mentése, de a gazdaságé is, ehhez persze fokozatosság kell – folytatta. Hozzátette: éppen ezért felelősségteljes, előrelátó döntés volt a kórházi ágyak felszabadítása, nem tudjuk ugyanis, milyen lesz a járvány további lefolyása. Az ellenzék a kákán is a csomót keresi, nem konstruktív – mondta az elemző, aki szerint ezt a társadalom nem díjazza, a felmérések alapján például az MSZP a bejutási küszöb alá került. Viszont a Fidesz–KDNP történelmi erősödése azt mutatja, amikor vihar van a hajón, a kapitány mögé sorakoznak fel az emberek. A cselekvés és a védekezés ideje van, majd akkor lehet vitatkozni, amikor véget ér a vihar – fogalmazott Kiszelly, megjegyezve, az ellenzéki politikusok egyre kétségbeesettebbek, Szabó Tímea átvette a DK-féle magyarellenességet is. Az ugyanakkor nem változott, hogy utálják egymást, a vezető szerepen veszekednek továbbra is. Karácsony Gergelyt a jelek szerint magára hagyták politikai szövetségesei – mutatott rá az elemző –, nem akarják, hogy rájuk égjen a Pesti úti idősotthon botránya. A főpolgármester nem jól kezeli a válságot, kopik a szerepe az ellenzéki térfélen – állapította meg Kiszelly.

Kapcsolódó írásaink

Zsákutcás ellenzék

ĀHétértékelő. A kormány a patrióta gazdaságpolitikát folytatja, nem a lakosságot terheli – mondta lapunknak Kiszelly