Belföld

Perújításra készülnek a szegedi kereskedők

Tizenegy év után sem csendesül Botkáék Mars téri dózerolásának botránya, most a bírák elfogultságot jelentettek

Szegeden a Mars téri piac kapcsán indult kártérítési perekben is olyan bírák hoztak – egyébként a kereskedőkre nézve hátrányos – ítéleteket, akik most maguk jelentettek elfogultságot a Botka László vezette önkormányzat jogvitáiban.

Perújításra készülnek a szegedi kereskedők
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Új helyzet állt elő az uniós forrásból megvalósuló szegedi Mars téri piac ügyében a Botka László irányította önkormányzat és a kereskedők között folyt, már lezárult jogvitákban – jelezte lapunknak az egyik károsult kereskedő jogi képviselője. Közölte, a kereskedők határozott szándéka, hogy ledózerolt bódéik, illetve építményeik kapcsán káraik érvényesítése érdekében perújítási igénnyel lépnek fel.

Az egyik kereskedő jogi képviselője egyenesen úgy fogalmazott, a Mars téri kereskedők már nyertek, mivel szimbolikusnak tartják, hogy a szegedi önkormányzat jogi bizottságának egykori elnöke, Botka ügyvédje április elsején felfüggesztette ügyvédi kamarai tagságát. Pintér Ferenc szocialista képviselő volt az, aki jogi trükkel olyan állásfoglalást fogadtatott el, ami a piac építményeinek 2009-es dózeroltatását „áthelyezésnek” állította be. Ezt fogadta el okiratként a dózeroláshoz karhatalmi segítséget nyújtó rendőrség, holott egy fideszes önkormányzati képviselő 2009. november 28-án bejelentést tett a Csongrád Megyei Rendőrkapitányságon, miszerint tudomására jutott, hogy a szegedi Mars téri pia­con a kereskedők építményeit illegálisan el kívánják bontani. A csaknem kétmilliárd forintnyi uniós pénzt úgy hívta le a város, hogy az Európai Uniót is megtévesztették, amikor azt állították, hogy a piac területe per- és igénymentes. Valójában azonban a dózerolás előtt egy hónappal a Csongrád Megyei Bíróság új eljárást rendelt el az önkormányzat és a piaci kereskedők között a földhasználati jogosultság tárgyában folyt perben.

A perújítás lehetősége a kereskedők számára azzal nyílt meg, hogy a csődbűncselekménnyel vádolt, ám felmentett Szeviép-vezetők peré­ben kiderült, olyan bírák jártak el, akik elfogultak voltak, emiatt az Országos Bírósági Hivatal elnöke célvizsgálatot rendelt el. Ezt követően a Szegedi Törvényszék valamennyi bírája, aki az önkormányzat ügyeiben eljárt, elfogultságot jelentett. Ebből következik, hogy a Mars téri piac kapcsán indult kártérítési perekben olyan bírák hoztak – a kereskedőkre nézve hátrányos – ítéleteket, akik most maguk jelentettek elfogultságot. Ezekben a jogvitákban másodfokon az a megyei bíróság járt el, amelynek akkori elnöke, Czene Klára élettársa volt az önkormányzat ügyvédjének, a praxisát éppen most felfüggesztő Pintér Ferencnek, sőt az irodája a bírósági elnök házában működött. Ennek jelentőségét nem lehet költői kérdésként kezelni egy jogvitában – jegyezte meg lapunknak a perújítási szándék kapcsán az egyik károsult ügyvédje.

A piacberuházás előtt a területen geodéziai felmérést végeztek, az akkor készült vázrajzon a Mars téri piacterület közhiteles ingatlan­nyilvántartási térképére felkerültek a 2009-ben ledózerolt ingatlanok is. Ezek között szerepelt az egyik feljelentőé is, ám 2017-ben törvényellenesen letörölték az ingatlant a földhivatali térképről – írtuk meg korábban. A Szegedi Járási Hivatalhoz benyújtott okirat szerint az ingatlan sosem létezett a piacon, csupán tévedésből került fel a közhiteles térképre. Ezzel a trükkel verték át a járási hivatalt – mondta az egyik károsult jogi képviselője.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom