Belföld

Kihátrált a DK Botka László mögül Szegeden

Közösen indul az ellenzéki pártok többsége - az MSZP, a Momentum, a Párbeszéd, az LMP és Jobbik -, valamint az Összefogás Szegedért Egyesület az őszi önkormányzati választásokon a Tisza-parti városban, a Demokratikus Koalíció viszont nem vesz részt az összefogásban - jelentette be a szocialista párt Csongrád megyei elnöke pénteken.

Kihátrált a DK Botka László mögül Szegeden
Botka László, Szeged polgármestere
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Szabó Sándor az együttműködésben részt vevő pártok helyi vezetőivel közösen tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: támogatják Botka László polgármester újraválasztását és programját.

A térség országgyűlési képviselői posztját is betöltő politikus kifejtette, céljuk, hogy Szeged mind a húsz egyéni önkormányzati körzetében egyetlen közös jelölt induljon a Fidesszel szemben.

Szabó Sándor kérdésre válaszolva azt mondta: korábban soha nem jött létre a jelenlegihez hasonlóan széles körű összefogás Szegeden. A Demokratikus Koalícióval is megállapodás született, de ezt az európai parlamenti választásokat követően a fővároshoz hasonlóan „felrúgták” - bár ennek okára nem adott pontos magyarázatot.

Természetesen mi nyitottak vagyunk, várjuk őket az összefogásba, amennyiben nem jönnek, akkor nekik is tudniuk kell, hogy ezzel a Fideszt támogatják - fogalmazott Szabó Sándor, némileg ellentmondva ezzel saját magának és a kommunikált „példátlan” összefogásnak.

Új álláspont a Mars téri piac ügyében - Bilincsben vihetik el a fél szegedi Városházát?

A SzegedMa információi szerint komoly fordulat történt a Mars téri piac ügyében. A portál ügyészségi forrásokból úgy értesült, hogy bejött egy új jogi szakvélemény és állásfoglalás, amely alapján leporolhatják az ügyet. A szegedi városvezetőket - Nagy Sándor alpolgármestert, és a már visszavonult főjegyzőt, Mózes Ervint - akár bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás miatt is fenyegetheti eljárás.

A Mars téri piac ügye miatt közel 100 kereskedőcsalád ment tönkre, egyik napról a másikra nullázták le őket, amikor a tulajdonukban álló üzleteket tíz évvel ezelőtt egyszerűen eldózeroltatta a Szegedi Önkormányzat az éj leple alatt.

A kereskedők és a Kúria szerint mindezt jogtalanul tették, mások magántulajdonában okoztak kárt, ezzel az életüket elsöpörve. Volt olyan, aki bele is halt mindebbe...

A Mars téri piac területére a város beadta a pályázatot, a városvezetők aláírásával, akik a dokumentumban azt is kijelentették, hogy a fejlesztéssel érintett terület a kiírásnak megfelel, többek között per- és igénymentes. A dokumentumot Botka László helyett a városvezetésért felelős alpolgármester, Nagy Sándor és az azóta nyugdíjba vonult Mózes Ervin főjegyző írták alá. Az önkormányzatnak legalább 5 éve lett volna arra, hogy rendezze a tulajdoni és egyéb jogviszonyokat, de végül egyszerűbb volt elsöpörni azokat, akik útban voltak. Pert indítottak, csak hogy elbonthassák a tulajdonukat.

2009 októberében a már másodfokon eljáró Csongrád Megyei Bíróság kimondta, hogy új elsőfokú eljárást kell lefolytatni a bontások ügyében. Ekkor gondban voltak Botkáék, mert tudták, hogy ennek a pernek nem lesz érdemi eredménye egy éven belül, vagyis nem készülhet el, illetve el sem kezdődhet az új piac építése a 2010-es választásig.

2009. november 29-én a Botka László vezette önkormányzat ledózeroltatta a területen található összes üzletet, de a pavilonosokkal és a négy használati jogosultsággal bíró ingatlantulajdonos-kereskedővel erről elfelejtettek egyeztetni. A területen önálló ingatlanok használati jogosultságokkal bírtak, amelyeket a szegedi jegyző is megerősített határozatokkal, még a beruházás megindítása előtt is.

A dózerolási munkáért az önkormányzat 36 millió forintot fizetett ki. A Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség 2010. augusztusában egy neves ügyvédi irodától kért állásfoglalást, A Sulyok és Ádám Iroda részletesen kifejtette, hogy a projekt szabályszerűen nem támogatható, mégpedig azért nem, mert a fejleszteni kívánt terület nem permentes és nem igénymentes, sőt a kivitelezés idején is per volt folyamatban.

Az önkormányzat ezért letöröltette a közhiteles ingatlan-nyilvántartáshoz csatolt térképről a négy, egyébként mai napig használati jogosultsággal rendelkező Mars téri ingatlant, így azt a látszatot keltették, hogy ott sem voltak.

A tizenhat kereskedőből mindössze kettőt fizetett ki a szegedi önkormányzat. A többiek egy forintot sem láttak. Az önkormányzat által kényszerbontásért indított per 2012. októberében ért véget a Kúrián, amely kimondta, hogy a bontás jogszerűtlen volt. A dózerolással okozott kár értéke körülbelül 200 millió forint.

A SzegedMa információi szerint bűnszervezetben elkövetett, milliárdos költségvetési csalásban lehetnek érintettek a Városháza vezetői, s egy új jogi állásfoglalás és szakvélemény alapján akár az is megtörténhet, hogy bilincsben viszik el a fél Városházát. Ezért a bűncselekményért akár 15 évet is lehet kapni.

Kapcsolódó írásaink