Belföld

Állást kreáltak Botkáék az őket korábban támadó jobbikosnak

Tóth Péternek biztos egzisztenciát teremtett a szegedi városvezetés

Egy önkormányzati cég alapító okiratát is módosították a szegedi városházán, hogy helyet szorítsanak Botka László jobbikos szövetségesének. Tóth Péter volt helyi elnök egy műszaki cégnél ápolhatja Szeged testvérvárosi kapcsolatait – értesültünk.

Állást kreáltak Botkáék az őket korábban támadó jobbikosnak
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Bár a független–civil Botka László vezette horrorkoalíció a közös listán a negyedik helyre tette a szegedi Jobbik korábbi elnökét, Tóth Pétert, az ellenzék által elért egyéni győzelmek miatt Tóth listán nem lett befutó az őszi önkormány­zati választáson. A kampányban Tóth Botka leglelkesebb támogatója volt, ezért igazságtalan lett volna őt kihagyni a „jóból”. Nézzük csak, miről határozott a közgyűlés 2019. november 22-én az egyes önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságokat érintő tulajdonosi döntések címszó alatt. Nos, például arról, hogy a Szeged Pólus Nonprofit Kft. esetében a társaság alapító okiratát módosítják, céljait bővítik. Az önkormányzati beruházások műszaki és pénzügyi projektcégeként működő társaság feladatkörébe sorolták az ettől teljesen idegen városközi, testvérvárosi kapcsolatok megerősítését.

Láss csodát, az ügyvezető a közelmúltban sajtómegkeresésre elismerte, hogy Tóth Péter volt Jobbik-elnök a dolgozójuk lett. Tóth egyébként 2014-ben Botka László (akkor még) MSZP-s polgármester legádázabb ellensége volt.

A Szegedi Tükör nevet viselő önkormányzati lapot Tóth egysze­rűen csak propagandalapnak nevezte, Botka és az MSZP kapcsán pedig „diktátori közegről” beszélt. Tóth Péter a Szegedma.hu beszámolója szerint igazi szélsőjobboldaliként a cigányok kiszorításáról értekezett, és a Magyar Gárda alapító tagjaként támadta a városháza vezetését. Emellett olyan hevességgel szidta a baloldali szegedi képviselőket és személyesen Botka Lászlót, mint a városban senki más, és a polgármester elzavarásáról írogatott.

Azóta nagyot fordult a szél, 2018 decemberében már így nyilatkozott: „Bárki láthatja, hogy Szeged óriásit lépett előre, és ezt továbbra is Botka László tudja csak biztosítani.” Ez idő tájt, amint azt a helyi sajtóban olvasni lehetett, Tóth Péter esetében még az is szóba jött, hogy Botka a jobbikost megteszi alpolgármesterének, ám az egykori radikális párt támogatottsága a városban két százalékra gyengült, így végül csak a listán kapott helyet. Az európai parlamenti választáson megerősödő DK és a Momentum pedig meg­kérte Botkától az ellenzéki összeborulás árát, ezért szorult ki több szocialista és jobbikos, így közöttük Tóth is az egyéni jelöltek sorából.

Tóth Péter ma a szegedi kényszerösszefogás potyautasaként a Szeged Pólus Nonprofit Kft.-nél kapott menedéket, biztos egziszten­ciát jelentő kifizetőhelyről ápolhatja a testvérvárosi kapcsolatokat, és dicsőítheti az általa egykoron diktátornak nevezett Botka munkásságát Szegeden.

Kapcsolódó írásaink