Belföld

Momentum-toborzás ingyenegyetemmel

Petíció a vizsgák eltörléséért: az akció adatbázis-építésre is alkalmas

Amint arról már beszámoltunk, a Momentum hívei is elítélték a párt „Töröljük el idén az érettségit!” című javaslatát. A Momentum azt indítványozza, hogy minden diák kapja meg az érettségi jegyét a középiskolai eredményei után, mindenkit vegyenek fel automatikusan egyetemre, illetve mindenkinek legyen ingyenes az első felsőoktatási év.

Momentum-toborzás ingyenegyetemmel
Tanterem a Pécsi Tudományegyetem Nemzetközi Oktató Központjának és a Nemzetközi ECL Nyelvvizsgaközpontjának felújított épületében 2019. április 15-én
Fotó: MTI/Sóki Tamás

Amint a hozzászólásokból kiderül, a párt követői megdöbbentek a javaslatokon. „Ez most komoly??? Tényleg így gondolkodtok? Ez nagyon nagy csalódás! Sok szavazót veszthettek, sajnos egyet már tuti” – írta egyikük. „Mindenkit ingyen egyetemre? Netán a tanárok, előadók is ingyen tanítanak egy évig?” – vetette fel egy másik kommentelő. De akadt a sok gúnyos megjegyzés között ilyen is: „Csatlakozott a Kétfarkú Kutyapárt a Momentumhoz? Már látom is a holnapi posztot: A járványra való tekintettel a kormány biztosítson örök életet mindenkinek.” Hasonlóképp kevés sikert aratott egyébként Hadházy Ákos, Szél Bernadett és a Momentum közös autós-dudálós akciója a múlt héten, ennek ellenére folytatják, ma a Momentum az ország több mint huszonöt városában szólítja fel délutáni dudálásra azokat, akik így tiltakoznának a kormány veszélyhelyzeti intézkedései ellen. A párt Facebook-oldalán többek közt ilyen kommentek olvashatók: „Hagyjátok már abba ezt a dudálást. Olyanok vagytok mint a gyerekek.” „Az ország 70 százaléka kiröhögi ezt az óvodás műsort!”

Az érettségi ügyre visszatérve: a javaslathoz petíciót is indítottak, amit tagtoborzásra, adatbázisépítésre is használhatnak. A Momentum honlapján található, személyes adatokat tartalmazó űrlap elküldéséhez be kell pipálni, hogy elfogadjuk a párt adatvédelmi tájékoztatóját. Ebben pedig az áll, hogy a Momentum a személyes információkat a következő célok érdekében használhatja fel: tagfelvételi eljárás lebonyolítása, önkéntesi felvételi eljárás lebonyolítása, hírlevelek küldése, aktivista toborzáshoz szükséges adatbázis építése, telefonos üzenetküldés a kampánnyal kapcsolatban.

Az eddigi nyilatkozatok alapján az ellenzéki pártok közül az MSZP és a DK az érettségi elhalasztása mellett áll, a vizsga teljes eltörlését a Momentum mellett a Párbeszéd és a Jobbik támogatja.

Kapcsolódó írásaink