Belföld

Eleve elhibázott volt az ellenzéki stratégia

Nem csak a járvány neheze áll még az ország előtt, a gazdasági válság mértéke és hossza sem egyértelmű, a következő időszakban is sok kihívással kell szembenéznie a kormánynak

Krízishelyzetben a társadalom összefogáspárti, ezért már az alapstratégia is hibás volt az ellenzéki oldalon, hogy a kormány folyamatos támadása kifizetődő lehet – jelentette ki lapunknak nyilatkozva Nézőpont Intézet közvélemény-kutatási igazgatója. Nagy Dániel szerint a balliberális pártok többsége vesztesen jött ki a veszélyhelyzet körüli politikai vitából.

Eleve elhibázott volt az ellenzéki stratégia
Fotó: MTI/Kovács Tamás

A Fidesz–KDNP is profitált a koronavírus-járvány elleni határozott kormányzati fellépések népszerűségéből, valamint a kormány intézkedései iránti erős bizalomból – derült ki a Nézőpont Intézet legfrissebb kutatásából. Az adatok azt mutatják, míg a kormánypártok támogatottsága tovább tudott emelkedni, addig az ellenzéki pártok népszerűsége – a DK kivételével – csökkent, a Momentum ennek köszönhetően elvesztette vezető szerepét, az MSZP–Párbeszéd és az LMP pedig történelmi mélységekbe, az ötszázalékos bejutási küszöb alá zuhant.

Nagy Dániel, a Nézőpont közvélemény-kutatási igazgatója úgy látja, az ellenzék legújabb vesszőfutása mögött többek között az áll, hogy krízishelyzetben a társadalom összefogáspárti, ezért már az alapstratégia is hibás volt a balliberális térfélen, miszerint a kormány folyamatos támadása kifizetődő lehet. A szocialisták mélyrepülése kapcsán Nagy Dániel azt mondta: az MSZP-t már több éve folyamatosan temetik az elemzők, s ugyan a politikában sokszor igaz, hogy „akinek a halálhírét keltik, az sokáig fog élni”, azonban az MSZP esetében ez nehezen elképzelhető. A balliberálisok vesszőfutása ellenére az elemző úgy véli az ellenzék legnagyobb, már-már megoldhatatlan feladványa a bukott kormányfő, Gyurcsány Ferenc. „Az ő ambíciója egyértelműen „ágaskodik”, és látható, hogy a többi párt nem nagyon tud ezzel mit kezdeni” – fogalmazott Nagy Dániel. Hozzátette: a Jobbik is teljes meghasonláson ment keresztül, egyértelműen besorakozott a 2022-re várhatóan összeolvadó baloldali–liberális káoszkoalícióba, ez meg is látszik az összeomlott népszerűségi mutatóikon.

A közvélemény-kutatási igazgató arra a kérdésünkre, mi áll a Fidesz–KDNP erősödése hátterében, azt válaszolta: nemzetközi példák mutatják, hogy a koronavírus-járvány a legtöbb esetben növeli a kormánypártok népszerűségét, s ez még az olasz kormány esetében is így van. Egyes lépések, mint például a veszélyhelyzet bevezetésének, a határok lezárásának, családtámogatással kapcsolatos kifizetések meghosszabbításának népszerűsége a kilencven százalékot is meghaladja, de az egyik legnagyobb vitát kiváltó kérdésben is – hogy tudniillik a kormány meg fogja-e szüntetni a veszélyhelyzetet, amikor az már nem indokolt – kétharmados támogatottsága van a Fidesz–KDNP-nek. Vagyis a magyarok döntő többsége úgy gondolja, a kormánypártok nem fognak visszaélni a többletjogosítványokkal – fejtette ki az elemző. Hozzátette, hogy nemcsak a járvány neheze áll még az ország előtt, hanem a gazdasági válság mértéke és hossza sem teljesen egyértelmű jelenleg, így a következő időszakban is rengeteg kihívással kell szembenéznie a kormánynak.

Kapcsolódó írásaink