Belföld

Rétvári Bence: Növeljük az idős emberek anyagi biztonságát

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs sajtótájékoztatóján emlékeztetett, fokozott figyelmet kell fordítani az idősekre, mert nagy veszélynek vannak kitéve.

Rétvári Bence: Növeljük az idős emberek anyagi biztonságát
Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Az államtitkár elmondta, hogy ez a védelem anyagi biztonságot is jelent, ezért döntött a kormány, hogy visszavezeti a 13. nyugdíjat, amelyet az előző kormányok elvettek a 2008-as válság során. Ezt a juttatást fokozatosan vezetik vissza, jövőre 70 milliárd pluszkiadást jelent ez.

„2024-re pedig 280 milliárd forinttal fogunk többet fordítani nyugdíjkiadásokra, amikor a teljes 13. havi nyugdíjat megkapják a nyugdíjasok” - közölte.

Rétvári Bence elmondta, egyszerűsítették a gyógyszerek felírási lehetőségeit, és kiváltási szabályokat is. Hozzátette: ezáltal nem kell sem az orvoshoz, sem a patikába elmenniük az időseknek. A kereskedelmi egységekben külön idősávban vásárolhatnak az idősek.

A népegészségügyi központ külön telefonszámon ad tájékoztatást az időseknek, az önkormányzatok pedig segítenek a bevásárlásban.

Az államtitkár hangsúlyozta, az idősotthonok sokkal szigorúbb higiénés szabályokkal működhetnek. Hozzátette: kétmillió maszkot és 300 ezer pár kesztyűt osztanak szét ezekben az intézményekben.

Felidézte: 2010-ben azt ígérték az időseknek, hogy megóvják a nyugdíjak értékét, amit „be tudtunk tartani, sőt a nyugdíjak vásárlóértékét több mint 10 százalékkal növelni is tudtuk”. Emellett - folytatta a kormánypárti politikus - mintegy 200 milliárd forint értékben nyugdíjprémiumot és nyugdíj-kiegészítést, Erzsébet-utalványt és rezsiutalványt biztosítottak a nyugdíjasoknak.

Rétvári Bence megfogalmazása szerint „nem volt mindig természetes” a nyugdíjak értékének megőrzése és az idősek iránti fokozott figyelem. 2008-ban nemcsak a 13. havi nyugdíjat vette el az akkori kormány, hanem a kórházakat és orvosi rendelőket is fizetőssé tette a kórházi napidíjjal és a vizitdíjjal, továbbá áfaemeléssel sújtotta a nyugdíjasokat és tizenötször emelte a rezsi árát.

Ezzel szemben a polgári kormányok csökkentették az alapvető élelmiszerek áfáját és rezsidíjakat - hangsúlyozta. Ennek is köszönhető, hogy míg 2010-ben „messze az európai uniós átlag felett” volt a szegénység a nyugdíjasok körében, addig az utóbbi évekre sikerült az uniós átlag alá szorítani - közölte az államtitkár, aki hangsúlyozta: köszönettel tartozunk az időseknek, akik „felépítették ezt az országot”.

61 beteg van lélegeztetőgépen

Bíztató magyar kutatások folynak a koronavírus vérplazmából kinyert ellenanyagának felhasználásával kapcsolatban, egy betegnél már is elkezdték a használatát - mondta az országos tisztifőorvos.

Müller Cecília elmondta: a világon az elsők között a Szent László kórházban magyar kutatóknak, orvosoknak sikerült vérplazmából előállítani a koronavírus ellenanyagát és egy súlyos állapotú betegnek csütörtökön elkezdték adagolni. Az ellenanyagot korábban megbetegedett, de már felgyógyult emberek vérplazmájából lehet kivonni, ezért kérik a fertőzésen átesett, már gyógyult emberek jelentkezését a 30/6029250 telefonszámon, illetve a [email protected] címen.

A szakember elmondta, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ munkatársai a vírus környezetünkben való elterjedtségét is vizsgálják, a főváros szennyvizében egyelőre nem találtak koronavírust.

A járvány aktuális adatait ismertetve Müller Cecília elmondta: az igazolt fertőzöttek száma 2383-ra nőtt és újabb 11 halálos áldozatot szedett a járvány, így már 250-re nőtt a fertőzés nyomán elhunytak száma. Utóbbiak szinte kivétel nélkül idősek, illetve fiatalabb, ám több krónikus betegséggel küzdő emberrel is végzett a vírus.

Kórházban már 877 embert ápolnak, akik közül 61-en szorulnak gépi lélegeztetésre, 401-en pedig már felgyógyultak a betegségből - sorolta.

Mindennek párhuzamosan - folytatta - a kiterjedt kontaktkutatás keretében egyre nő a laborvizsgálatok száma, ami azt jelenti, hogy immár 58251 tesztet végeztek.

Kérdésekre válaszolva közölte: annak ellenére zökkenőmentes az akut betegek ellátása a tatabányai kórházban, hogy az intézmény 29 dolgozója karanténba került.

A kiskunhalasi járványkórház
A kiskunhalasi járványkórház
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Ugyanakkor a kiskunhalasi mobilkórház készen áll a betegek fogadására, amennyiben a helyzet azt szükségessé teszi, megkezdődhet a működtetése - mondta Müller Cecília.

Több kórházba érkezik jelentős mennyiségű védőeszköz-szállítmány

Pénteken is több kórházba érkezik jelentős mennyiségű védőeszköz-szállítmány - közölte az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője, és arra kérte a lakosságot, a hétvégén is tartsák be a korlátozó szabályokat, ne veszélyeztessék saját egészségüket, illetve másokét.

Lakatos Tibor ezredes elmondta: folyamatosan ellátják a kórházakat védőfelszerelésekkel, pénteken több helyre is érkezik szállítmány. Budapesten a Bajcsy-Zsilinszky Kórházba, a Dél-pesti Centrumkórházba, az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetbe és a Szent János-kórházba, vidéken Veszprémbe, Székesfehérvárra, Tatabányára, Ajkra és Szekszárdra indul el jelentős mennyiségű szállítmány védőeszközökkel és felszerelésekkel. Hozzátette: a jövő héten folytatják a kiszállítást és biztosítják a kórházak számára a tartalékkészleteket.

A koronavírus-járvány elleni védekezéshez szükséges egészségügyi védőeszközöket pakolják Budapesten, a Bajcsy-Zsilinszky Kórháznál
A koronavírus-járvány elleni védekezéshez szükséges egészségügyi védőeszközöket pakolják Budapesten, a Bajcsy-Zsilinszky Kórháznál
Fotó: kormany.hu/Botár Gergely

Az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője arra kérte a lakosságot, a hétvégén is tartsák be a korlátozó szabályokat, ne veszélyeztessék saját egészségüket, illetve másokét.

Az ezredes a sajtótájékoztatón megköszönte munkatársainak az áldozatos munkát, amit pénteken, a rendőrség napján is végeznek az országban élők egészsége, élete megóvása érdekében.

Felidézte: a hétvégén mindig több szabályszegéssel találkoznak, mert hétköznap a munkába járó állampolgároknak jóval nagyobb lehetőségük van a kijárási korlátozás szabályai alóli törvényes felmentésre, de hétvégén ez a lehetőség szűkül. A tapasztalatok szerint ilyenkor többen hagyják el alapos indok nélkül a lakóhelyüket, nem tartják be a meghatározott távolságra vonatkozó szabályokat, és vannak, akik a vendéglátóhelyeken nem a megengedett célból tartózkodnak.

Jelezte: a hétvégére a polgármesterek ismét felhatalmazást kapnak, hogy településükön a kijárás szigorúbb szabályait határozzák meg. Az operatív törzs tapasztalata szerint a polgármesterek eddig is jól éltek a lehetőséggel és intézkedéseik a járvány terjedésének lassítását szolgálták.

Lakatos Tibor szólt arról is, hogy péntek hajnal óta működik a régi hegyeshalmi határátkelő, folyamatos az Ausztria és Magyarország között ingázók ki- és beléptetése. Mint mondta, a határátkelő újranyitása a mezőgazdaságban dolgozóknak is nagy segítség, hiszen a gazdák vontatókkal, mezőgazdasági járművekkel nem tudták használni az autópálya-átkelőhelyet.

Azzal kapcsolatban, hogy a főváros rendeletben írta elő a maszkviselést a boltokban, az ezredes közölte: ennek az ellenőrzése annak a feladata, aki a szabályt megalkotta. Ebben részt vehetnek egyes rendészeti feladatot ellátó szervezetek, a közterület-felügyelők, és a polgárőrség is jelezheti, ha a szabály megszegését tapasztalja.

Kapcsolódó írásaink