Belföld

Hipermodern járványkórház

A kiskunhalasi büntetés-végrehajtási intézet területén, a fegyháztól teljesen elkülönítve rekordgyorsasággal, mindössze két és fél hét alatt felépült a százötven fő befogadására alkalmas mobil járványügyi kórház. A komplexum a legmodernebb berendezésekkel és orvostechnikai eszközökkel felszerelve készen áll az ellátásra.

Hipermodern járványkórház
A komplexum a legmodernebb berendezésekkel és orvostechnikai eszközökkel felszerelve készen áll az ellátásra
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A Halasról Szegedre vezető út mentén konténerekből felépített mobilkórház az első pillantásra megdöbbentő, a létesítményt körbevevő kettős szögesdrót rémisztő hatást gyakorol az érkezőre, ám az intézménybe lépve legkevésbé sem ilyesmi jut az eszünkbe, sokkal inkább a lenyűgöző kifejezés.

Mintha csak az amerikai filmsorozat, a Vészhelyzet vagy még inkább valamilyen holdutazás következő részére készítették volna elő a terepet. Patikatisztaság, hófehér környezet fogad a száz méter hosszú folyosón, ahol csupán a beosztás érzékelteti a szigorú rendet, a súlyossági helyzetnek megfelelően előkészített szobákat.

A bejárattól balra a könnyű esetek kaphatnak helyet, akik akár playstationnal is múlathatják a kényszerűen itt töltött időt; a középső részleg a súlyosabb eseteké, míg a jobb oldalon az intenzív részleg kapott helyet, de mindez csupán a szobákba betekintve derül ki.

A legkritikusabb állapotú betegeknek elkülönített négy szobát az Apolló űrbázishoz hasonlatos központ köti össze, ahonnan az orvosok, ápolók érintésmentesen, távvezérelt gépekkel irányíthatják a lélegeztetőgépeket vagy a gyógyszeradagoló berendezéseket.

Kísérőnk, Orosz Zoltán bv. alezredes méltán büszke arra, hogy nem csupán elképesztő sebességgel alakítottak ki egy ultramodern épületet – a légkondicionálás a teljes létesítmény minden szögletében érzékelhető –, hanem valóban rekordgyorsasággal állították össze a futurisztikus orvosi felszereléseket a bevetésre.

Rekordgyorsasággal, mindössze két és fél hét alatt felépült a százötven fő befogadására alkalmas mobil járványügyi kórház
Rekordgyorsasággal, mindössze két és fél hét alatt felépült a százötven fő befogadására alkalmas mobil járványügyi kórház
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Az intézmény kijelölt főorvosától, Frei Norberttől megtudjuk, hogy a startra kész állapot még nem jelent bevetést, csupán a legrosszabb esetre készült el, és mivel a még a közeli halasi kórház is bírja a járvány terhelését, később derülhet ki, mikor is fogadják az első rászorulókat, akikből szükség esetén százötvenet helyezhetnek itt el.

Az egészségügyi és járványügyi központ harminchat kórterméből tizenhat az alacsony kockázatú, tizenhat a közepes és négy a súlyosabb állapotban lévő betegeknek nyújthat ellátást.

A legszigorúbb infektológiai szabályoknak is megfelelő, kétszázhuszonöt konténerből álló épületegyüttes gyógyító-megfigyelő egységgel, három utas zsiliprendszerű öltözőkkel, befogadó és vizsgáló részleggel, külön laboratóriummal, röntgen-, ultrahang- és CT-készülékkel, továbbá lélegeztető gépekkel rendelkezik.

A kórházban háromféle orvosi tisztaságú gáz vételezésére van lehetőség. A hatezer liter tartályos és a kétezer-négyszáz liter palackos cseppfolyós orvosigáz felhasználásra négyszáznegyvennégy vételi hely szolgál, azaz minden ágyhoz vezetnek drótok és csövek, az alacsony kockázati besorolás sem zsúfoltságot jelent, hanem katonás rendet, amely elengedhetetlen volt a sok tonnányi csavar, több tízezer négyzetméternyi gipszkarton, több száz légtechnikai eszköz felszereléséhez.

A konténerkórházhoz természetesen saját nagyteljesítményű transzformátor és további aggregátorok kapcsolódnak, mert egy űrbázis sorsa sem múlhat áramellátási gondokon.

Kapcsolódó írásaink