Belföld

Hazugságokat terjeszt a DK, a számvevőszék cáfolja Gyurcsányék állításait

Nem függesztenék fel az ellenzéki párt költségvetési támogatását

A DK számvevőszéki ellenőrzése kapcsán a Gyurcsány-párt pártigazgatója már a pártelnök büntetőjogi felelősségre vonását vizionálta. Az Állami Számvevőszék szerint megpróbálják félrevezetni a közvéleményt.

Hazugságokat terjeszt a DK, a számvevőszék cáfolja Gyurcsányék állításait
Gyurcsány Ferenc büntetőjogi felelősségét is felvetette saját pártja, azt sugallva, elvihetik a bukott miniszterelnököt. Csakhogy erről nem volt szó
Fotó: MH/Purger Tamás

A DK-nak megküldött számvevőszéki jelentéstervezet kapcsán – amely még nem nyilvános, mivel azzal kapcsolatban Gyurcsány Ferenc észrevételt tett – maga a DK szivárogtathatott ki részleteket, a DK pártigazgatója pedig mosakodásba kezdett. Kedden írtunk arról, hogy a DK törvénytelen módon tárolta azokat a könyvelési dokumentumait, amelyek egy 2018-as irodatűzben elégtek. A tűz a párt Teréz körúti irodájában ütött ki, s nem a DK hivatalos székhelyén, a Victor Hugo utcában, viszont a törvény azt írja elő, hogy a könyvelési iratokat a pártok a székhelyükön kötelesek tárolni és őrzésükről gondoskodni.

A DK pártigazgatója csütörtökön a Népszavának már arról is beszélt, hogy az ÁSZ feljelentést tehet a Legfőbb Ügyészségnél az ellenőrzés lezárását követően, a büntetőjogi felelősség pedig Gyurcsány Ferenc pártelnököt terheli a jogszabályok szerint. Sebián-Petrovszki László a napilapnak azt mondta, arra számítanak, hogy a hiányzó dokumentumok miatt a pártalapítvány állami támogatásának felfüggesztését kezdeményezik. A probléma az – fogalmazott a pártigazgató – , hogy az Új Köztársaságért Alapítvány több dokumentuma szintén megsemmisült a Teréz körúti irodatűzben.

Ennek kapcsán az Állami Számvevőszék tegnap közleményben jelezte, hogy a DK elnöke és képviselői hazugságokat terjesztenek az ÁSZ törvényesen zajló, folyamatban lévő ellenőrzéséről, és megpróbálják félrevezetni a közvéleményt. Horváth Bálint szóvivő azt írta, az ÁSZ nem helyezte kilátásba a DK költségvetési támogatásának felfüggesztését, nem írt semmi ilyesmiről a DK elnökének megküldött jelentéstervezetben.

A számvevőszék közleménye egyébiránt azt is leszögezi, a DK nem adta át korábban az Állami Számvevőszéknek a 2017-es és 2018-as gazdálkodására vonatkozó pénzügyi dokumentumokat.

A jelenleg ellenőrzés alatt lévő 2017–2018. évek tekintetében korábban kizárólag a 2018. április 8-i országgyűlési választást megelőző, ötvennapos kampányidőszakra vonatkozóan végeztek ellenőrzést a Demokratikus Koalíciónál.
A jelenlegi ellenőrzésben érintett 730 napból tehát 680 napra vonatkozóan korábban nem adott át dokumentumokat a DK az Állami Számvevőszéknek – tette egyértelművé a szóvivő. A Demokratikus Koalíció képviselőinek nyilatkozatai is azt bizonyítják, hogy Magyarországon működik a jogállam, a független Állami Számvevőszék – az Alaptörvény előírásainak megfelelően – az Országgyűlés független pénzügyi-gazdasági ellenőrző szerveként ellátja a törvényekben előírt feladatait. Az ÁSZ a jogállami normáknak megfelelően végzi a döntő mértékben közpénzekből működő pártok törvényességi ellenőrzését – hangsúlyozza a közlemény.

Kapcsolódó írásaink