Belföld

Helyretette a számvevőszék a DK pártigazgatóját

Folytatódik az Állami Számvevőszék (ÁSZ) és a Demokratikus Koalíció (DK) közti adok-kapok. Az ÁSZ szerint a DK hazugságokat terjeszt a párt folyamatban lévő számvevőszéki ellenőrzéséről, egyúttal cáfolták is a Gyurcsány-párt állításait. Erre válaszul a DK pártigazgatója hazugsággal vádolta meg a testületet, majd hivatkozott egy törvényre is, amiről azonban végül kiderült, nem igazolja Sebián-Petrovszki László és pártja vádjait.

Helyretette a számvevőszék a DK pártigazgatóját
Sebián-Petrovszki László (balra) hazugsággal vádolta meg az Állami Számvevőszéket
Fotó: Facebook

Az Állami Számvevőszék csütörtök délelőtti közleménye szerint a Demokratikus Koalíció elnöke és képviselői hazugságokat terjesztenek az az ÁSZ törvényesen zajló, folyamatban lévő ellenőrzéséről, amelyekkel megpróbálják félrevezetni a közvéleményt. A helyzet tisztázása érdekében a testület az alábbiakat tartotta fontosnak ismételten nyomatékosítani:

Az Állami Számvevőszék nem helyezte kilátásba a Demokratikus Koalíció költségvetési támogatásának felfüggesztését. Az ÁSZ nem írt semmi ilyesmiről a DK elnökének megküldött jelentéstervezetben. A párt hazugságot terjeszt ezzel kapcsolatban.

A DK nem adta át korábban az Állami Számvevőszéknek a 2017-es és 2018-as gazdálkodására vonatkozó pénzügyi dokumentumokat. Az Állami Számvevőszék a jelenleg ellenőrzés alatt lévő 2017-2018. évek tekintetében korábban kizárólag a 2018. április 8-i országgyűlési választást megelőző, 50 napos kampányidőszakra vonatkozóan végzett ellenőrzést a Demokratikus Koalíciónál.

A jelenlegi ellenőrzésben érintett, összesen 730 napból tehát 680 napra vonatkozóan korábban nem adott át dokumentumokat a DK az Állami Számvevőszéknek.

Hazugsággal vádolta meg a számvevőszéket a Gyurcsány-párt

Az ÁSZ fenti közleményére válaszolva a DK pártigazgatója hazugsággal vádolta meg a számvevőszéket. "Egyetlen állami szerv sem bukott még le olyan gyorsan hazugsággal, mint most az ÁSZ" - írta Sebián-Petrovszki László, aki szerint nem igaz, hogy az ÁSZ nem helyezte kilátásba a DK költségvetési támogatásának felfüggesztését.

A Demokratikus Koalíció közleményéhez csatolta az ÁSZ jelentéstervezetéből azt a részt, ami szerintük az ő igazukat támasztja alá.

"Amennyiben az ellenőrzött szervezet vezetője nem küldi meg határidőben az intézkedési tervet, vagy továbbra sem elfogadható intézkedési tervet küld, az Állami Számvevőszék elnöke az ÁSZ tv. 33. § (3) bekezdése a) és b) pontjaiban foglaltakat érvényesítheti." - idézi a DK közleménye a dokumentumot.

Kiemelik, hogy a jelentéstervezetben hivatkozott a) és b) pontok így szólnak az ÁSZ-törvényben: az ÁSZ "a) az ellenőrzött szervezet vezetőjével szemben büntető- vagy fegyelmi eljárás megindítását kezdeményezheti", illetve "b) kezdeményezheti az illetékes hatóságnál, illetve szervezetnél az ellenőrzött szervezetet megillető, az államháztartás valamelyik alrendszeréből származó támogatások vagy egyéb juttatások folyósításának, illetve a személyi jövedelemadó 1%-ból történő felajánlásokból való részesedés lehetőségének felfüggesztését". - írta Sebián Petrovszki László, hozzátéve, hogy várják az Állami Számvevőszék nyilvános bocsánatkérését.

Az ÁSZ helyretette a DK pártigazgatóját

A válasz nem maradt el az ÁSZ részéről, bocsánatkérés helyett azonban jogi gyorstalpalót tartottak az ellenzéki párt igazgatójának, aki a jelek szerint nem eléggé járatos a vonatkozó törvényekben.

"Az Állami Számvevőszék ezúton tájékoztatja a Demokratikus Koalíció pártigazgatóját, hogy az általa hivatkozott, Állami Számvevőszékről szóló törvény 33. §-a az ellenőrzött szervezetek intézkedési kötelezettségét rögzíti, amely a számvevőszéki jelentés nyilvánosságra hozatalát követően fogalmaz meg intézkedési terv készítési kötelezettséget minden ellenőrzött szervezet számára" - szögezte le a számvevőszék.

Hozzátették, mindez továbbra sem jelenti azt, hogy az ÁSZ a jelentéstervezetben kilátásba helyezte a Demokratikus Koalíció költségvetési támogatásának felfüggesztését. Az ÁSZ törvényi előírásoknak megfelelő ellenőrzése nem zárult le, jelenleg az észrevételezés szakaszában tart.

Az ÁSZ egyúttal leszögezte: Magyarországon működik a jogállam, a független Állami Számvevőszék - az Alaptörvény előírásainak megfelelően - az Országgyűlés független pénzügyi-gazdasági ellenőrző szerveként ellátja a törvényekben előírt feladatait.

Az ÁSZ a jogállami normáknak megfelelően elvégzi a Demokratikus Koalíció 2017-2018. évi gazdálkodásáról szóló törvényben előírt ellenőrzést, és a Demokratikus Koalíció észrevételeinek értékelése után nyilvánosságra hozza a jelentését - zárul a számvevőszék csütörtök délutáni közleménye.

Kapcsolódó írásaink