Belföld

Bércsökkentés Márki-Zaynál is

Miközben az ellenzéki polgármesterek Vácott és Hódmezővásárhelyen is felújításokra költenek több százmillió forintot, az önkormányzati intézmények alkalmazottainak fizetésén spórolnak.

Bércsökkentés Márki-Zaynál is
Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester
Fotó: MH

A váci polgármester, Matkovich Ilona saját hivatalát felújítja, miközben az önkormányzati intézményeket leépíti a Vaconline.hu beszámolója szerint. Hétfőtől az önkormányzati intézmények dolgozóinak jó része nem kap fizetést. Amíg a drága és nem halaszthatatlan felújítások mellett a városvezetők megemelték fizetéseiket, továbbá több tisztséget kreáltak, hogy meghálálják egymásnak a kölcsönös támogatást, addig a közalkalmazottakat lehetetlen helyzetbe hozzák – írja a helyi lap. A polgármester javaslatára egyes önkormányzati intézmények dolgozóinak bérét április 20-tól nulla forintra kell csökkentenie a vezetőnek. Levele szerint azoktól a munkavállalóktól meg kell vonni a teljes fizetésüket és állásidőt kell nekik elrendelni, akik olyan intézménynél dolgoznak, amely a járvány alatt szünetel, így a dolgozók akaratukon kívül vannak tétlenségre ítélve. Bár a jogszabály szerint adhatna alapbért, távolléti díjat, legalább a minimálbérnek megfelelő összeget.

Hódmezővásárhelyen csak egy árnyalattal jobb a helyzet. Márki-Zay Péter polgármester május 1-jétől kezdi kivéreztetni a családokat. A napokban levélben ultimátumot adott az önkormányzati intézmények többszáz dolgozójának, amelynek lényege, hogy május 1-jétől részmunkaidős foglalkoztatás miatt felére csökken a bérük. „A járványhelyzet terhét Márki-Zay Péter az amúgy is nehéz helyzetben lévő vásárhelyi családokkal fizetteti meg, miközben a város pénzét közgyűlési szavazatszámláló rendszer kiépítésére és több százmilliós, titkos informatikai fejlesztésekre pazarolja. Márki-Zay elsőként a munkáltatókat hagyta cserben, hiába kezdeményeztük a helyi vállalkozások adóterheinek csökkentését. Ezúttal pedig a városért dolgozók érezhetik, hogy a polgármesternek semmit sem jelentenek” – kommentálta a döntést Cseri Péter, a hódmezővásárhelyi Fidesz frakcióvezetője.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom