Belföld

Egyre több a gyógyultak száma

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 2168 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt újabb 12 idős krónikus beteg. Ezzel 225 főre emelkedett az elhunytak száma, 295-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból - hangzott el az Operatív törzs sajtótájékoztatóján. 

Egyre több a gyógyultak száma
Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján
Fotó: MTI/Botár Gergely/kormany.hu

 Müller Cecília hozzátette: a honvédség folytatja az idősotthonok fertőtlenítését is. A fertőtlenítést az intézményvezetőkkel egyezetve végzik, ügyelve arra, hogy ne zavarják az otthonok működését.

Az operatív törzs felajánlásának köszönhetően szerdán újabb szállítmányt, 1,3 millió maszkot és 365 ezer kesztyűt kapnak a szociális intézmények - közölte.

Az országos tisztifőorvos kiemelte, hogy fertőtlenítették a Pesti úti idősotthont, ahol több szűrést is végeztek. Az intézményből 284 fertőzöttről és 28 elhunytról tudnak.

Az egészségügyi intézmények országszerte növelik az ágykapacitásaikat a koronavírusos betegek fogadására, már felszabadították a férőhelyek 50 százalékát.

Ténylegesen kevés helyről kellett beteget hazaküldeni, és az elbocsátás alapját kizárólag orvosszakmai döntés képezhette. Senkit nem lehet elküldeni, akit egészségkárosodás érne emiatt - hangoztatta Müller Cecília.

Az országos adatokról szólva a szakember elmondta, a regisztrált fertőzöttek száma 2168, az elhunytaké az elmúlt 24 órában 12-vel emelkedett, összesen 225. A betegségből 295-en gyógyultak meg. A laboratóriumok 52 702, a vírus örökítőanyagán alapuló tesztet végeztek el.

Müller Cecília a krónikus betegséggel küzdő és ezért a koronavírus-járvány idején különösen veszélyeztetett emberektől azt kérte, fokozottan figyeljenek az alapbetegségeik „karbantartására”, még fegyelmezettebben szedjék gyógyszereiket, tartsák be táplálkozási előírásaikat.

A járvány idején az allergiásoknak is jobban oda kell figyelniük a betegségükre. Javasolta, hogy éjszaka szellőztessenek, az általánosnál sűrűbben takarítsanak, amit lehet, nedvesen tisztítsanak, naponta cseréljék a párnahuzatukat, és naponta mossanak hajat.

Kitért arra is: fontos, hogy a foglalkozás-egészségügyi orvosok ellássák feladatukat, és elvégezzék az előzetes szakmai alkalmassági vizsgálatokat, hogy a munkára alkalmas és kész munkaválók el tudjanak kezdeni dolgozni.

Kizárólag az időszakos foglalkozás-egészségügyi szakmai orvosi alkalmassági vizsgálatok terén van egyfajta halasztási lehetőség - tette hozzá.

Kérdésre válaszolva szólt arról, hogy a gyümölcsök és zöldségek fogyasztása alapos mosás után nem jár kockázattal.

Szintén kérdésre reagálva elmondta, a népesség „átfertőzöttségét” jelenleg nem vizsgálják. Az ellenanyag kimutatásán alapuló vizsgálatot a járvány után érdemes majd, reprezentatív módon elvégezni.

Ugyancsak kérdésre válaszolva közölte: az idősotthonokban zárlat van, de csomagot a személyzeten keresztül, a megfelelő szabályok betartásával be lehet juttatni a gondozottaknak. Jó példaként említette, hogy az egyik otthonban kétnapos várakozási idő után kapják meg az idősek a nekik küldött csomagot.

Azt is elmondta: Magyarországon még nem, de más országokban már volt példa arra, hogy valaki többször egymás után megfertőződött a vírussal. Ez azért fordulhat elő, mert az emberek különböző immunválaszt adnak a koronavírusra, és akinél nem alakul ki erős védettség, az újra megfertőződhet - közölte.
 

Zajlik a felvételi folyamat a felsőoktatásban

Schanda Tamás elmondta: a felsőoktatásban zajlik a felvételi folyamata, a napokban elérhetővé válik az ügyintézési funkció a felvi.hu felületen, amelynek segítségével ellenőrizhetik, módosíthatják, pótolhatják adataikat a jelentkezők, július 9-ig pedig egyszer módosíthatnak jelentkezésük sorrendjén is.

Az ITM javaslata szerint az iskolai szakképzésben a komplex szakmai vizsgák írásbeli részét az írásbeli érettségi vizsgák után, a gyakorlati vizsgákat pedig még májusban tartják meg. Szóbeli vizsgák ebben a képzési formában sem lesznek - tette hozzá az államtitkár.

A felsőoktatásban és a szakképzésben is jól működik a digitális átállás: rengeteg jó ötlet született, ezek jelentős része a veszélyhelyzet elmúltával is jól hasznosítható majd - mondta Schanda Tamás.

Hangsúlyozta: az egészség és az élet védelme a legfontosabb, de Magyarország alapvető érdeke a gazdaság minél gyorsabb talpraállítása is. Ebben pedig nagy szerepük lesz azoknak, akik most tanulnak a felsőoktatásban és a szakképzésben. A kormány mindent megtesz azért, hogy a jelenlegi helyzet minél kevesebb problémát okozzon ezeknek a fiataloknak.

A hallgatók támogatása, elhelyezkedése érdekében több intézkedés is született. Több mint 75 ezer fiatalt segít a diploma megszerzésében, hogy akinek van vagy augusztus 31-éig meglesz a záróvizsgája, az nyelvvizsga nélkül is megkaphatja diplomáját.

Az ehhez szükséges adategyeztetésben kérik, hogy a friss diplomások működjenek együtt az intézményekkel - mondta Schanda Tamás. Szaktudásukra szükség lesz a munkaerőpiacon az ország gazdasági újjáépítésében - jegyezte meg az államtitkár.

Aki szeretne nyelvvizsgázni, annak hamarosan lesz rá lehetősége online is - tette hozzá.

A diákhitel módosult: a májustól elérhető kamatmentes, szabad felhasználású Diákhitel Plusznak a kerete félmillió forint, egyes felnőttképzésekben résztvevőknek pedig 1,2 millió forint. Augusztus 15-étől több mint kétszeresére emelkedik a szabad felhasználású diákhitel havonta igényelhető összege, így a következő tanévben akár 1,5 millió forint is igénybe vehető - mondta Schanda Tamás.

A felsőoktatási hallgatók májustól az első szemeszterre visszamenőleg is igényelhetik a Diákhitel1-et, így akár 350 ezer forintot is juthatnak.

Az eddig felvett nyelvtanulási diákhitel kamatmentes, ugyanakkor ezt a konstrukciót májustól kivezetik a rendszerből - mondta az államtitkár.

Újabb védőeszközök és lélegeztetőgépek érkeztek Magyarországra

Kiss Róbert alezredes ismertette: a három járat 31,5 tonna egyéni védőfelszereléssel érkezett Budapestre, egy járat pedig lélegeztetőgépeket és további védőfelszereléseket hozott.

Szerda hajnalban 2 035 000 kesztyű és 2 400 000 maszk érkezett 1 kamionnal és 1 repülőgéppel. (A sajtótájékoztatón elhangzott számokat az alezredes utólag, az eseményt követően pontosította az MTI-nek.)

Kiss Róbert közölte: kedden több mint 21 ezer liter kéz- és felületfertőtlenítő gél érkezett, ezt szerdán szállítják ki 20 kijelölt kórházba.

A hatósági házi karanténok száma tovább csökkent, 11 049-re - mondta, hozzátéve, hogy kedden a határátkelőknél 702 emberrel szemben rendelték el a korlátozó intézkedést.

Ugyancsak kedden 14 szabályszegés miatt kellett intézkedniük hatósági házi karanténban levőkkel szemben a rendőröknek. Felidézte: március 12. óta ellenőrzik a korlátozó intézkedés alá vontakat, eddig 1181 szabálysértés miatt indítottak eljárásokat.

A kijárási korlátozások szabályszegőivel szemben kedden országszerte 1113 intézkedés történt: ebből 424 figyelmeztetés, 352 helyszíni bírság és 337 feljelentés volt. Március 28. óta ellenőrzi a rendőrség ezeknek a szabályoknak a betartását, azóta 28 610 intézkedésre volt szükség.

A járvánnyal összefüggő bűncselekmények miatt 265 eljárás indult, ebből 68 rémhírterjesztés, 26 közveszéllyel fenyegetés, 78 csalás valamint 15 járványügyi szabályszegés miatt. Eddig összesen 49 gyanúsítottat hallgattak ki.

A határforgalomról szólva elmondta: a teherforgalomban belépő oldalon Röszkénél és Hegyeshalomnál kell várakozásra számítani.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom