Belföld

A DK törvénysértő módon tárolhatta a könyvelését

Elkészült az Állami Számvevőszék jelentése, még a Gyurcsány-párt észrevételeit értékelik, néhány héten belül nyilvános lehet a dokumentum – tudtuk meg

A jogszabályok alapján mind a könyvelési iratok tárolása, mind a 2018-as beszámoló benyújtása jogsértések gyanúját veti fel a Demokratikus Koalíciónál. Néhány héten belül lezárulhat az Állami Számvevőszék (ÁSZ) ellenőrzése – értesült lapunk.

A DK törvénysértő módon tárolhatta a könyvelését
Gyurcsány ismét vádol, ám pártja magyarázkodása nem stimmel
Fotó: MH/Purger Tamás

Itt a halálos ítélet: a DK teljes állami támogatását el akarja venni a számvevőszék – harsogta minap a gyurcsányista Nyugati Fény cikkének címe. Indoklásként azt írták, ez pusztán azért van, mert nem tudnak bemutatni olyan papírokat, amelyek megsemmisültek a másfél évvel ezelőtti irodatűzben, Gyurcsány Ferenc pártelnök pedig az ATV-ben azt mondta, „szívesen megvívom a meccset az Állami Számvevőszékkel”.

Emlékezetes, a tűzeset a párt Teréz körúti irodájában történt, a könyvelési iratokat ott tartották, s nem a DK Victor Hugo utcai hivatalos székhelyén, ami eleve törvénysértő tárolásra utal. Az adózás rendjéről szóló törvény ugyanis előírja, a pénzügyi dokumentumokat a szervezet székhelyén kell tárolni, ha pedig azokat mégis másutt őrzik, be kell jelenteni az adóhatóságnak. A pártoknak a számviteli törvény előírása szerint nyolc évig visszakereshető módon kell biztosítaniuk a dokumentumok és adatok biztonságos őrzését és tárolását. Ennek híján az előírt beszámolási kötelezettség teljesítése, a közpénzekkel történő gazdálkodás átláthatósága és az elszámoltathatóság nem biztosítható – ismertette az általános előírásokat lapunknak Horváth Bálint, az ÁSZ kommunikációs vezetője. Elmondta, az ellenőrzés még folyamatban van. Az ÁSZ a jogállami normáknak megfelelően végzi a döntően közpénzekből működő pártok ellenőrzését. Ha bebizonyosodik a törvénysértés, az akár támogatásmegvonással is járhat.

Molnár Csaba, a DK ügyvezető alelnöke 2018-ban még azt mondta, csak a papíralapú iratok semmisültek meg, az elektronikus adathordozókban nem esett kár. Később viszont már azt közölték, a digitálisan rögzített adatok is eltűntek. Jogosan merül fel a kérdés, mi alapján tették közzé akkor a DK 2018-as pénzügyi elszámolását? A beszámolóban ugyanis nem jelezte, hogy a kimutatás nem teljes körű, s hiányoznak az azt alátámasztó dokumentumok. Ha ez így van, a párt megtéveszthette az adófizetőket, de saját tagságát is.

Horváth Bálint elmondta azt is, az ÁSZ a DK ellenőrzéséről készült jelentéstervezetet észrevételezésre megküldte a párt elnökének, aki észrevételt tett. A jelentéstervezet nem nyilvános, a számvevőszék értékeli a DK észrevételeit, majd a jelentést néhány héten belül nyilvánosságra hozza. Lapunk megkereste a DK-t, de lapzártánkig nem kaptunk választ.

Kapcsolódó írásaink