Belföld

Távoktatás a nemzetiségeknél is

Rendben zajlik a távoktatás a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata (MNOÖ) által fenntartott tanintézményekben – tudtuk meg. Az önkormányzat kabinetje nemrég online meeting keretében tárgyalt az aktuális teendőkről, a tervezett intézkedésekről – közölte lapunk érdeklődésére Englenderné Hock Ibolya, a testület elnöke,

Távoktatás a nemzetiségeknél is
Englenderné Hock Ibolya, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnöke
Fotó: nemzetisegek.hu

Elmondta, a Német Szövetségi Belügyminisztérium (BMI) által támogatott tavalyi projektek elszámolása zökkenőmentesen zajlik, ám a járványhelyzet okán egyelőre kizárólag a beszerzéseket célzó pályázati lehetőségek nyílnak meg.

A Bethlen Gábor Alapkezelő április 15-re tűzte ki a települési német önkormányzatok 2020. évi feladatalapú támogatásainak elbírálási határidejét, ami már lejárt, ám valamennyi, az alapkezelő által finanszírozott projekt megvalósítása értelemszerűen a járványhelyzettől függ majd.

Az MNOÖ kénytelen volt több országos rendezvényét elnapolni, például a hagyományos borversenyre idén nem kerül sor, és még az is bizonytalan, hogy a közgyűlés soron következő, május 23-i ülését milyen formában tartják majd meg.

Az önkormányzat által fenntartott oktatási intézményekben is távoktatás zajlik. Ezzel kapcsolatban az elnök azt mondta, a visszajelzések alapján megnyugvással látják, hogy a pedagógusok és a diákok is egyaránt aktívan és motiváltan dolgoznak.

Utalt arra is, a végzős évfolyamot természetesen az érdekli legjobban, hogy miként zajlik majd az érettségi. Hozzátette, a Magyarországi Német Pedagógiai Intézet munkatársai a rendkívüli helyzetben továbbra is otthon, illetve a fővárosi Lendvay utcai irodában dolgoznak, s kiemelt feladatuk a pedagógusok digitális tananyaggal történő ellátása.

Kapcsolódó írásaink