Belföld

Összefogással a kétségbeesés ellen

Várják a segítségre szorulók és a támogatásukat felajánlók jelentkezését a Szolidáris Akciócsoport szervezetei

Március közepén megmozdult az ország, pedig a szó legszorosabb értelmében épp most nem kellene. Ennek ellenére több ezer önkéntes, így a több helyi szervezettel rendelkező Szolidáris Akciócsoport önkéntesei is segítenek az időseken, bajbajutottakon.

Összefogással a kétségbeesés ellen

Győzzük le a kétségbeesés, a széthúzás, a kishitűség és a pánik nemzetgyilkos járványát – hangzik el abban a videóban, amit egy frissen alakult karitatív szervezet, a Szolidáris Akciócsoport töltött fel nemrégiben Facebook-oldalára. Ismeretes, országszerte alakulnak önkéntes közösségek, március 15-én jelent meg például a Depositum oldalán egy tizenkét pontos felhívás, amely szerint elérkezett a közösségi érdekek érvényesülésének ideje, s hogy ennek párton felülinek kell lennie. Horváth Tamás, a Szolidáris Akciócsoport egyik vezetője lapunknak elmondta: a felhívás apropóját a koronavírus-járvány adta, azonban a Nemzeti Szolidaritás szellemisége nem korlátozódhat a veszélyhelyzetre.

A legelső akciócsoportot Veszprémben hozták létre, Horváth is itt nyújt segítséget, de mára már más városokban is működnek több tucat főből álló csoportjaik. Azóta is várják az önkénteseket, akik Facebook-oldalukon s e-mailen is tudnak hozzájuk csatlakozni. Bár legfőbb profiljuk az idősek segítése, legtöbb csoportjuk heti szinten hat–tíz szépkorút lát el, a régebb óta működő Szolidáris Akciócsoportok más téren is igyekeznek kivenni a részüket a védekezésből. Példaként említette, hogy tizenöt laptopot sikerült eljuttatniuk olyan nehéz sorban lévő családoknak, ahol a gyermekek megfelelő informatikai eszközök híján nem tudtak bekapcsolódni a digitális távoktatásba, az ajkai és a litéri csoportjaik pedig maszkok gyártásával és azok ingyenes terjesztésével segítik a helyieket.

Horváth azt mondta, a magyarok igenis képesek az összefogásra, a fiatalok között pedig meglepően sokan vannak azok, akik felelősséget éreznek honfitársaikért. Az akciócsoport nem áll meg a puszta segítségnyújtásnál, fontos üzenetet szeretnének átadni: a nemzet boldogulásának érdekében felül kell emelkedni a kicsinyes, személyes konfliktusokon, véget kell vetni azon önös érdekek érvényesülésének, amelyek akadályozzák a törvényes hatalom válságkezelését, mi több, nyerészkednek a veszélyhelyzeten. Az önkéntes úgy látja, bár még javában tart a járvány, a jelenlegi világrend megrendült, a gyenge központi hatalmak, a nyitott határok és a szélsőséges individualizmus tökéletes táptalajnak bizonyult a koronavírus terjedéséhez, a pandémia után viszont lát esélyt arra, hogy az említett tizenkét pont világszemléletté váljon.

Kapcsolódó írásaink

Következmények és mellékhatások

ĀNem lehet elhanyagolni a lélekre és a társas kapcsolatokra gyakorolt hatást és a pszichoszomatikus megbetegedéseket – vélik a szakértők