Belföld

Nem maradhat el sürgős egészségügyi beavatkozás

Csak a halasztható műtéteket függesztik fel a veszélyhelyzet idején

Továbbra is érvényben van az Emmi utasítása, amely szerint a kórházaknak a veszélyhelyzet idején is el kell végezniük minden olyan beavatkozást és vizsgálatot, amelynek hiányában a beteg életveszélyes állapotba kerülne, vagy maradandó egészségkárosodást szenvedne.

Nem maradhat el sürgős egészségügyi beavatkozás
Az orvosszakmai tagozatok elkészítették a helyzethez igazított eljárásrendeket
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

A sürgős esetek ellátása továbbra is folyamatosan zajlik az egész országban. A vonatkozó rendelet szerint sürgős szükség alatt minden olyan, az egészségi állapotban bekövetkezett változást értenek, amelynél azonnali ellátás hiányában a beteg közvetlen életveszélybe kerülne, illetve súlyos, maradandó károsodást szenvedne. Az Emmi arra is többször utalást tett, hogy ha valaki ennek ellenkezőjét tapasztalná, panaszával azonnal forduljon az adott intézmény vezetőjéhez, a betegjogi képviselőhöz, illetve a Nemzeti Népegészségügyi Központhoz.

Müller Cecília országos tiszti főorvos ugyanakkor már a járvány kezdeti stádiumában arra utasította az összes alapellátó praxist, törekedjenek az orvos–beteg találkozások minimalizálására, és – a szakma szabályainak figyelembevétele mellett – a távkonzultációt helyezzék előtérbe. Ez az utasítás szintén érvényben van. Azzal kapcsolatban, hogy milyen műtéteket végeznek el, és melyek maradnak el a járvány miatt, illetve mely szakrendelések érhetők el, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) honlapján, az Aeek.hu címen lehet tájékozódni, de a legtöbb kórház a saját oldalán is feltünteti ezeket az információkat. A magánszolgáltatóktól nincs ilyen központi adatforrás, de a tapasztalatok szerint az egyes intézetek külön-külön tudatják azt az interneten.

Az Emmi szerint a lombikprogramok elhalasztása több okból sem ajánlott. A speciális kezelések feltétele, hogy a megfelelő hormonális állapotban levő női szervezet a szükséges petesejteket megtermelje, amelyek alkalmasak a megtermékenyülésre vagy művi megtermékenyítésre. Ezen beavatkozások gyakran több hónapos kivizsgálás, majd gyógyszeres terápia után érik el hatásukat.

Az orvosszakmai tagozatok elkészítették a helyzethez igazított eljárásrendet, ebben részletezik, miként tudják leghatékonyabban megvédeni a betegeket és az orvosokat a fertőzéstől, s milyen ellátásokról lehet és kell lemondani a jelen helyzetben. Előírás, hogy a szülészeti osztályokon el kell különíteni egy szülőszobát a fertőzött vagy fertőzésgyanús, egyet pedig a nem fertőzött pácienseknek. A szülészeti–nőgyógyászati osztályokra csak a mindenképp indokolt, várhatóan sürgős beavatkozást igénylő betegeket veszik fel, koraszülés esetén is csak a klinikailag igazolt esetekkel foglalkoznak.

A sebészeti tagozat ajánlása szerint a halasztható műtéteket a járvány végéig szüneteltetni kell. Ide tartoznak a hasfali és lágyéksérvek, az epehólyagok, a strúmák és a jóindulatú daganatokat eltávolító vagy a testsúlycsökkentő műtétek. Ugyanakkor a közvetlen életveszélyt jelentő és azonnali beavatkozást igénylő beavatkozások közé sorolják a belső vérzéseket vagy például a perforációkat, illetve a gyomorürülési gondokat. Az ismert rosszindulatú daganatokat eltávolító operációkat előjegyzik, de a rákmegelőző műtéteket elhalasztják. Az ajánlás szerint a sebészeti szakambulanciákon, járóbeteg-intézményekben fel kell függeszteni az emlő- és proktológiai szakrendeléseket, a kontrollvizsgálatokat, és az ellátást lehetőleg csak az akut vagy frissen felfedezett kórképek ellátására kell csökkenteni.

Kapcsolódó írásaink