Belföld

A magyarok többsége támogatja az érettségi megtartását

A magyarok négyötöde (80 százalék) egyetért az írásbeli érettségi szigorú biztonsági szabályok melletti megtartásával, ezzel szemben a 18 százalékuk ezt nem tartja helyesnek - derül ki a Századvég Alapítvány legfrissebb, kedden közzétett kutatásából.

A magyarok többsége támogatja az érettségi megtartását
A magyarok többsége támogatja a kormány tervét az érettségi megtartására
Fotó: MH/Hegedűs Róbert

Jelentős közéleti vitát váltott ki a kormányzat döntése, miszerint az idei érettségi vizsgákat (számos európai országhoz hasonlóan) megtartják, mégpedig – bizonyos indokolt kivételektől eltekintve – írásban, és a tervek szerint májusban.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) koordinált szabadságkivétellel kívánja meghiúsítani a szóban forgó vizsgákat, míg az ellenzéki erők közös közleményben bírálták a kormány említett döntését - emlékeztet a Századvég, amely megvizsgálta a magyar lakosság véleményét a kérdésben.

A felmérés alapján megállapítható, hogy a magyarok négyötöde (80 százalék) egyetért az írásbeli érettségi szigorú biztonsági szabályok melletti megtartásával, ezzel szemben a 18 százalékuk ezt nem tartja helyesnek.

Politikai önbesorolás szerinti bontásban látható, hogy a különböző politikai nézeteket valló válaszadók relatíve egységesek ebben a kérdésen - mutatnak rá a kutatók.

A jobboldali megkérdezettek 85 százaléka az érettségi vizsgák lebonyolítása mellett foglalt állást, és pusztán a 13 százalékuk helyezkedett eltérő álláspontra.

A magyarok többsége támogatja a kormány tervét az érettségi megtartására
A magyarok többsége támogatja a kormány tervét az érettségi megtartására
Fotó: Századvég

A középen álló és a baloldali válaszadók több mint háromnegyede (77-77 százalék) tartja indokoltnak az érettségi vizsgák írásbeli, szigorú biztonsági intézkedések mellett történő megtartását, ezzel szemben a 20, illetve 22 százalékuk ellenzi a kormány döntését.

A hazai egyetemek rektoraiállásfoglalásban támogatták az írásbeli érettségi megtartását. Véleményük szerint „ez a módszer objektívebb eredményeket hoz, mint az esetlegesen a korábbi év végi jegyekből képzett átlag" - emlékeztet a Századvég, amely hozzáteszi: fontos kiemelni, hogy Magyarországon a felsőoktatásba készülő középiskolások nem tesznek külön felvételi vizsgát, hanem alapvetően az érettségi eredményük alapján kerülnek be az egyetemekre, illetve főiskolákra.

A járványhelyzetre gyorsan reagáló, illetve a megbetegedések számát kontrolláló országok nagy része az érettségi megtartása mellett döntött: többek között Ausztriában és Németországban is megvalósulnak a vizsgák. Az előbbi országban – hazánkhoz hasonlóan – csak írásbelit tartanak, míg Szlovákia a szóbelik megtartása mellett döntött.

Csehország és Dánia is az érettségi megtartását tervezi, annak ellenére, hogy ezen országok egy részében létezik a külön felsőoktatási felvételi - mutat rá a Századvég.

Félrevezető összehasonlításban jelent meg a Századvég közvélemény-kutatása

A mai nap folyamán egy internetes híroldal félrevezető kontextusban tüntette fel a Századvég érettségi vizsgákkal kapcsolatos friss közvélemény-kutatását - közölte kedden este az intézet.

A szóban forgó sajtóorgánum egy mobil applikáció alapú, nem reprezentatív, és ezáltal eredményei tekintetében a teljes lakosságra nem általánosítható felméréssel próbálta megkérdőjelezni a Századvég szabályos módszertannal készült, telefonos, a fő demográfiai változók mentén reprezentatív kutatásának hitelességét.

A módszertani különbségeken felül fontos kiemelni, hogy a Századvég felmérése az érettségi vizsgák megtartásának tényére, és nem annak pontos időpontjára fókuszált, ebből fakadóan e kutatásnak az érettségit más aspektusból megközelítő felmérésekkel való összevetése megtévesztő, és a szakmai standardokkal nem összeegyeztethető.

A Századvég említett közvélemény-kutatása arra tekintettel készült, hogy az elmúlt időszakban több internetes hírportál, ellenzéki párt, illetve érdekképviseleti-szervezet kétségbe vonta az idei érettségi vizsgák lebonyolíthatóságát.

Mindezek tükrében a Századvég fenntartja korábbi megállapítását, hogy a magyarok 80 százaléka egyetért az érettségi szigorú biztonsági szabályok melletti, írásban történő megtartásával, ami az idén érettségiző generáció számára lehetővé teszi az őszi továbbtanulást és biztosítja a felsőoktatási rendszer szabályos működését is. Ez a ténymegállapítás független attól a vitától, hogy az érettségi dátuma májusban pontosan mi legyen, az melyik napra essen.

Kapcsolódó írásaink