Belföld

WHO: Elég koronavírustesztet végeznek el Magyarországon

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) budapesti irodavezetője, Ledia Lazeri a Klubrádiónak adott interjújában leszögezte, elég tesztet végez el Magyarország, és azt gondolja, hazánkban sikerült is elkerülni a fertőzések exponenciális növekedését.

WHO: Elég koronavírustesztet végeznek el Magyarországon
A WHO szerint Magyarország elkerült a fertőzések ugrásszerű növekedését
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

„Amit mi látunk: nem növekszik a megbetegedések száma exponenciálisan, ahogy szinte mindenhol. Naponta kevesebb, mint 10 százalékkal nő az esetek száma, ami tehát nagyon messze van az exponenciális növekedéstől” - jelentette ki Ledia Lazeri a magyarországi helyzettel kapcsolatban.

A kórházak ágykapacitásának 60 százalékos felszabadítása kapcsán úgy fogalmazott: „Magyarország nagyon jól teszi, ha biztosítja a maximális kapacitást szükség esetére. De van remény arra, hogy nem lesz szükség erre a maximum kapacitásra”.

Ledia Lazeri úgy gondolja, hazánk elkerülte a fertőzések ugrásszerű növekedését.

„A többi országgal való összevetés is ezt mutatja. Hisz hat hét telt el a fertőzés kitörése óta. Tehát az adatok arra engednek következtetni, hogy Magyarországnak sikerült menedzselnie, hogy elkerülje az exponenciális növekedést” - mondta.

A WHO budapesti irodavezetője elmondta, Magyarország bőven túlteljesíti a WHO által javasolt tesztelési mennyiséget.

„A WHO szerint az lenne az optimális, ha minden egyes kimutatott és igazolt fertőzés mellett 10 tesztet tudnának elvégezni. Magyarországon ez az arány magasabb: 1 az 30-hoz, és miden jel arra utal – hogy ezek a tesztek megbízhatóan szűrik ki a pozitív eredményeket” - fogalmazott.

Az oltás kifejlesztése kapcsán Ledia Lazeri azt mondta: „nagyon sok vakcina kutatás van, mi több, már klinikai vizsgálat alatt is. Úgy véljük, hogy a pandémia lecsengésének elejére kész lesz a használható oltóanyag”.

Kapcsolódó írásaink