Belföld

Együtt kell működni a járvány lassítása érdekében

Folyamatosan emelkedik a koronavírus-fertőzés miatt kórházi kezelésben részesülők száma, jelenleg több mint félszázan vannak lélegeztetőgépen. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának eltökélt szándéka, hogy Olaszország, Spanyolország vagy Svédország példájából okulva, hazánkban lehetőség szerint minden egyes koronavírussal kezelt beteg időben részesüljön olyan szakszerű egészségügyi ellátásban, amelynek elsődleges célja az életmentés, nem pedig a beteg állapota vagy kora szerinti életmentő beavatkozás rangsorolása - írja az Emmi lapunknak is eljuttatott sajtóközleményében.

Együtt kell működni a járvány lassítása érdekében
Orvosok és ápolók egy koronavírussal fertőzött beteget látnak el Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben kialakított izolációs teremben 2020. március 25-én
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma péntek reggelre meghaladta a 2 milliót a világban, a fertőzöttek ellátása hatalmas terhet ró valamennyi ország egészségügyi rendszerére, amely a világ több országában összeomlott vagy teljesítőképességének határán áll - írják.

Bár Magyarország továbbra sem tartozik a legfertőzöttebb országok közé, mégis kiemelten fontos, hogy a meghozott óvintézkedéseket az állampolgárok és a felelős egészségügyi vezetők egyaránt betartsák. Pontosan azt a célt szolgálják a meghozott intézkedések, hogy az egészségügyi rendszer a járvány minden fázisában kellően felkészült legyen - hívják fel a figyelmet.

Kiemelik: A lélegeztetési elégtelenségben szenvedők várhatóan igen magas aránya miatt szükséges a hazai lélegeztető kapacitás nagyfokú növelése, így a koronavírus elleni küzdelem legsürgetőbb feladata a kórházi ágyak szabaddá tétele országszerte. A felkészülés jelenlegi fázisának célja, hogy minden beteg számára biztosítsa a megfelelő szintű ellátás lehetőségét. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának eddig meghozott intézkedései mind azt a célt szolgálják, hogy a magyar orvosoknak ne kelljen olyan súlyos egészségügyi döntéseket hozniuk, mint olasz vagy spanyol kollégáiknak.

Kapcsolódó írásaink

Több mint hetvenmillió maszkot szerzett be eddig a kormány

ĀSzijjártó Péter: Huszonegy repülővel és három kamionnal érkeztek eszközök az elmúlt héten + VIDEÓ - A baloldal az együttműködés helyett minden lépést támad, és a totális konfrontáció politikáját választotta az ellenzék - mondta Hollik István