Belföld

Jogi eszközökkel védi a kormány a korrupt ellenzéktől a gödi Samsung-gyárat

A magyar gazdaság újraindítása szempontjából kulcsfontosságú a Samsung SDI gödi beruházása - így indokolta Szijjártó Péter pénteki Facebook-bejegyzésében azt, hogy miért nyilvánította a kormány különleges gazdasági övezetté a gyárnak otthont adó Pest megyei települést. A kabinet ezzel kivette a helyi adóztatás jogát a korrupciós ügybe keveredett balliberális városvezetés kezéből.

Jogi eszközökkel védi a kormány a korrupt ellenzéktől a gödi Samsung-gyárat
Balogh Csaba, Göd momentumos polgármestere egy hangfelvételen arról beszélt, hogy korrupciós ügyek merültek fel a városban
Fotó: Facebook/Balogh Csaba

Péntek este jelent meg a Magyar Közlönyben a „különleges gazdasági övezetek” kialakításáról szóló kormányrendelet, amely elsőként Göd városát jelölte ki - írja szombati cikkében az Origo

A Pest megyei település azért számít gazdasági szempontból stratégiai jelentőségűnek, mert itt található a Samsung-gyár. Az innen érkező iparűzési adóból ugyanis komoly jövedelme származik a településnek, nagyjából bevételének a harmadát teszi ki ez az összeg.

A lépéssel a kormány lényegében elvonja a helyi iparűzési adót Gödtől, átruházva azt a megyei önkormányzatra.

A cikkből azonban az is kiderül, hogy a kabinet nem véletlenül szánta el magát ilyen drasztikus lépésre. Az Origónak ugyanis a birtokába jutott egy hangfelvétel, amelyen Balogh Csaba, Göd momentumos polgármestere arról beszél, hogy korrupciógyanús ügyek kerültek elő a városban.

„Nem kellene úgy történnie, hogy nyolcan, sőt kilencen elindulunk egy pártszövetségben azért, hogy leküzdjük a korrupciót, aztán sorra korrupciógyanús ügyek, illetve konkrét ügyek kerülnek elő. Ezzel polgármesterként nekem igen nehéz bánnom” - mondta a polgármester a legutóbbi frakcióülésen. 

Balogh ezen kijelentésének egyébként komoly jogi következményei is lehetnek, hiszen a büntető törvénykönyv kimondja, hogy az a hivatalos személy, aki nem értesíti a hatóságokat a tudomására jutott korrupciós ügyről, nem tesz feljelentést, az bűncselekményt követ el. A BTK ezt három évig terjedő szabadságvesztéssel bünteti.

Az ellenzék hozzáállását remekül mutatja, hogy a polgármester szavait követően inkább másra próbálták terelni a szót. Egy jelenlévő úgy fogalmazott: „Oké, most elhangzott egy erős korrupciós vád, ezen most lépjünk túl. Azt gondolom, hogy most mindenki gondolja át” 

Ezt követően Balogh kijelentette, hogy „műszaki megrendelésekkel” fog élni, és ezen nyílt pályázatokkal végezteti majd el azokat a munkákat, amit az alpolgármestereknek kellene.

Szavait nem fogadta kitörő lelkesedés, főleg, hogy később aláhúzta, egy momentumos, fideszes, vagy egy párbeszédes alpolgármesterben tudna csak megbízni.

Mint ismert, a gödi LMP-s alpolgármester, Fülöp Zoltán, a jobbikos Hives Gábor, a DK-s alpolgármester, Lőrincz László, valamint a szintén DK-s Szilágyi László közös felhívást küldött a szerkesztőségeknek, és az ellenzéki pártok vezetőinek, amelyben arra hívják fel a figyelmet, hogy Balogh visszaél a veszélyhelyzet által ráruházott jogával, összeférhetetlen személy. 

„Elégedettek vagyunk a gödi polgármesterünk teljesítményével” - így vette védelmébe Hajnal Miklós, a Momentum elnökségi tagja Baloghot. Sőt, Soproni Tamás terézvárosi momentumos polgármester a napokban szerepeltette őt egyik politikai kezdeményezésében. 

Ennek a kiállásnak az Origo szerint minden bizonnyal az az oka, hogy a Momentum számára kiemelten fontos Göd, hiszen a Samsung-beruházás miatt milliárdos összegű iparűzési adó fog befolyni a város kasszájába.

Balogh Csaba a Facebookon elfogadhatatlannak nevezte a kormány döntését és demostrációt hirdetett ellene, az más kérdés, hogy a veszélyhelyzet közepette ezt elég nehéz lesz megvalósítani.

Szijjártó: Meg kell védeni a gazdaságot

„A világjárvány nemcsak egészségügyi, hanem nagyon komoly gazdasági kihívások elé is állítja az országokat. Kulcskérdéssé vált a munkahelyek megvédése és az elveszett munkahelyek pótlása.

Ez azonban csak akkor lehetséges, ha újabb és újabb beruházások jönnek létre. Ennek érdekében határozott szerdán a kormány egy új beruházás-ösztönzési rendszer indításáról, és ezért döntöttünk különleges gazdasági övezetek létrehozásának lehetőségéről” - így magyarázta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a döntést. A politikus szerint elsőként Gödnél jön létre különleges gazdasági övezet, ahol a világ egyik legnagyobb elektromos akkumulátorgyára épül. 

A magyar gazdaság újraindításának egyik legfontosabb eleme a Samsung SDI beruházása, mellyel hazánk a hagyományos autóipar után a modern, elektromobilitásra épülő autóipar európai fellegvára is lesz - tette hozzá a tárcavezető.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom