Belföld

A törvényeknek megfelelően ellenőrzi a DK-t az Állami Számvevőszék

Magyarországon működik a jogállam, a törvényeknek megfelelően zajlik a Demokratikus Koalíció (DK) ellenőrzése - közölte az Állami Számvevőszék (ÁSZ) szóvivője szombaton.

A törvényeknek megfelelően ellenőrzi a DK-t az Állami Számvevőszék
Az Állami Számvevőszék a törvényeknek megfelelően ellenőrzi Gyurcsány Ferenc pártját
Fotó: MH

Horváth Bálint közleményében arra reagált, hogy Sebián-Petrovszki László, a DK pártigazgatója napközben arról beszélt, a hatalom „politikai bunkósbotként” használja a számvevőszéket, amely az állami támogatás akár évekre történő elvételével fenyegeti a DK-t, hogy elhallgattassák az ellenzéki pártot.

Az ÁSZ kommunikációs vezetője aláhúzta, a számvevőszék a törvényi előírások alapján végzi hét párt - közte a DK - 2017-2018-ra vonatkozó ellenőrzését.

A DK pártigazgatójának nyilatkozata is azt bizonyítja, hogy Magyarországon működik a jogállam, a független ÁSZ - az alaptörvény előírásainak megfelelően - ellátja a törvényekben előírt feladatait - fejtette ki Horváth Bálint, majd aláhúzta, a számvevőszék a jogállami normáknak megfelelően végzi a döntő mértékben közpénzekből működő pártok törvényességi ellenőrzését.

Kiemelte, az ÁSZ a törvényi előírásnak megfelelően a párt ellenőrzéséről készült jelentéstervezetet észrevételezésre megküldte a párt elnökének, aki a jogszabályi előírásnak megfelelően észrevételt tett. A jelentéstervezet nem nyilvános, az ellenőrzés lefolytatásért felelős számvevőszéki vezető értékeli a DK észrevételeit, majd az ÁSZ a jelentést néhány héten belül nyilvánosságra hozza - tette hozzá.

Kapcsolódó írásaink