Belföld

A járvány alatt is kiemelten támogatja a fiatalokat a kormány

A kormány a járvány miatt megváltozott helyzetben is kiemelten támogatja a fiatalokat - jelentette ki Schanda Tamás egy szombaton, a Magyarország Kormánya Facebook-oldalra feltöltött videóban.

A járvány alatt is kiemelten támogatja a fiatalokat a kormány
A következő felsőoktatási tanévtől akár évi másfélmillió forint rendkívül kedvező kamatozású, szabad felhasználású hitelt is igényelhetnek a hallgatók
Fotó: MH

A felsőoktatásért is felelős Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára közölte, szeretnének segítséget nyújtani a pályakezdéshez is.

Ennek jegyében mintegy 75 ezer fiatalnak segítenek a nyelvvizsgamentességgel, hogy megkaphassák diplomájukat, és így több lehetőség nyíljon számukra a munkaerőpiacon. Az intézkedés mindenkire vonatkozik, aki 2020. augusztus 31-ig sikeres záróvizsgát tett vagy tesz - fűzte hozzá az államtitkár.

Objektum doboz

Schanda Tamás elmondta, hogy újításokról döntöttek a Diákhitel rendszerében is. Május elsejétől elérhető a kamatmentes, szabad felhasználású Diákhitel Plusz, amit a felnőttképzésben részt vevők is igényelhetnek.

Ennek összege a felsőoktatási hallgatók számára maximum félmillió forint, míg az ITM által meghatározott felnőttképzésekben tanulók esetén legfeljebb 1,2 millió forintos összegben lesz elérhető.

Hozzátette, emellett augusztus 15-től több mint duplájára emelik a szabad felhasználású Diákhitel 1 havonta igényelhető összegét: az eddigi maximum 70 ezer forintos keret 150 ezerre nő. Így tehát a következő felsőoktatási tanévtől akár évi másfélmillió forint rendkívül kedvező kamatozású, szabad felhasználású hitelt is igényelhetnek a hallgatók.

Megjegyezte, azt is lehetővé tették, hogy a hallgatók májustól az első szemeszterre visszamenőleg is igényelhessék a Diákhitel 1-et akár 350 ezer forintig.

Schanda Tamás azt is kiemelte, hogy az eddig felvett nyelvtanulási diákhitelek májustól ugyancsak kamatmentessé válnak, magát a konstrukciót pedig kivezetik a rendszerből.

Kapcsolódó írásaink