Belföld

Postai úton is átvehetőek lesznek a diplomák

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a nyelvvizsga amnesztia kapcsán tájékoztatta a felsőoktatási intézményeket az oklevelek kiosztásának lehetséges formáiról. A rendelkezés értelmében a haladéktalanul kiadandó dokumentumok postai úton, hivatalos iratként is kézbesíthetőek - tájékoztatott az ITM.

Postai úton is átvehetőek lesznek a diplomák
Hivatalos iratként, postai úton is át lehet majd venni a diplomákat. (Képünk illusztráció!)
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A Gazdaságvédelmi akcióterv részeként mindenki mentesül a nyelvvizsga-kötelezettség alól, és így megkaphatja oklevelét, aki 2020. augusztus 31-ig sikeres záróvizsgát tett vagy tesz a felsőoktatásban, de az oklevél megszerzésének feltételéül előírt nyelvvizsgát nem tette le. A magyar gazdaság újraindításához nagy szükség van a diplomás munkavállalókra - írja közleményében az ITM.

Ebbe a körbe beletartozik mindenki, akinek akár több nyelvvizsgát, felsőfokú vagy szakmai nyelvvizsgát kellett volna tennie a diplomaszerzéshez. A rendelkezés a doktori képzések kivételével minden képzési formára - a korábbi főiskolai és egyetemi képzésekre, az alapképzésekre, mesterképzésekre, osztatlan képzésekre és a felsőoktatási szakképzésekre is vonatkozik, a finanszírozási formától (ösztöndíjas vagy önköltséges) függetlenül. A tájékoztató levél értelmében a felsőoktatási intézményeknek az oklevelek kiadását haladéktalanul meg kell kezdeniük.

A szaktárca közölte, a dokumentumok kiadása történhet postai úton hivatalos iratként, vagy a járványügyi rendelkezések szigorú betartása mellett személyesen is. Egyes esetekben - különösen a régebben záróvizsgázottaknál - az oklevél kiállításához szükség lehet az intézményekkel történő adategyeztetésre.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a felsőoktatási intézmények segítségével és közreműködésével mindent megtesz annak érdekében, hogy a jelenlegi hallgatók a járványhelyzet miatt kialakult körülmények között is sikeresen folytathassák, fejezhessék be tanulmányaikat.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom