Belföld

Magyarországon nem ismétlődhet meg az olasz és spanyol példa!

Folyamatosan emelkedik a koronavírus-fertőzés miatt kórházi kezelésben részesülők száma, jelenleg több mint félszázan vannak lélegeztetőgépen. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) eltökélt szándéka, hogy Olaszország, Spanyolország vagy Svédország példájából okulva, hazánkban lehetőség szerint minden egyes koronavírussal kezelt beteg időben részesüljön olyan szakszerű egészségügyi ellátásban, amelynek elsődleges célja az életmentés, nem pedig a beteg állapota vagy kora szerinti életmentő beavatkozás rangsorolása - olvasható a tárca lapunkhoz eljuttatott közleményében.

Magyarországon nem ismétlődhet meg az olasz és spanyol példa!
Altató- és lélegeztetőgépek a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma péntek reggelre meghaladta a 2 milliót a világban, a fertőzöttek ellátása hatalmas terhet ró valamennyi ország egészségügyi rendszerére, amely a világ több országában összeomlott vagy teljesítőképességének határán áll - emlékeztet az Emmi.

„Bár Magyarország továbbra sem tartozik a legfertőzöttebb országok közé, mégis kiemelten fontos, hogy a meghozott óvintézkedéseket az állampolgárok és a felelős egészségügyi vezetők egyaránt betartsák. Pontosan azt a célt szolgálják a meghozott intézkedések, hogy az egészségügyi rendszer a járvány minden fázisában kellően felkészült legyen” - hangsúyozza a tárca pénteki közleménye, amely arra is kitér: a lélegeztetési elégtelenségben szenvedők várhatóan igen magas aránya miatt szükséges a hazai lélegeztető kapacitás nagyfokú növelése, így a koronavírus elleni küzdelem legsürgetőbb feladata a kórházi ágyak szabaddá tétele országszerte.

„A felkészülés jelenlegi fázisának célja, hogy minden beteg számára biztosítsa a megfelelő szintű ellátás lehetőségét. Az Emmi eddig meghozott intézkedései mind azt a célt szolgálják, hogy a magyar orvosoknak ne kelljen olyan súlyos egészségügyi döntéseket hozniuk, mint olasz vagy spanyol kollégáiknak” - szögezi le közleményében a tárca.

Kapcsolódó írásaink