Belföld

Lobbigyanús ellenzéki ténykedés

A főpolgármester már megállapodott egy magánlaborral, egy momentumos politikus pedig maga hozna be lélegezetőgépeket Kínából

Az ellenzék némely képviselője nagy érdeklődést mutat a koronavírus-járvánnyal szembeni védekezés során a tesztek, védőeszközök beszállítása iránt. Karácsony Gergely ugyan továbbra sem tesz említést arról, melyik magánlaborral állapodott meg, hova kell majd szállítani a Soros-pénzen vásárolt teszteket, Hadházy Ákos viszont nyíltan „lépett frigyre” egyes multikkal.

Lobbigyanús ellenzéki ténykedés
Karácsony Gergely (balra) továbbra is adósbizonyos válaszokkal. Hadházy Ákos (jobbra) megint egy magáncégérdekében léphetett akcióba.
Fotó: MH/Hegedüs Róbert, MH/Katona L

Miközben a koronavírus-járvány miatt a gazdaság egyes ágazatai, a turizmus, a szállodaipar és a vendéglátóipar lényegében leálltak, addig az egészségügyhöz köthető iparágak, a koronavírus-teszteket végző laboratóriumok, reagensek, kontrasztanyagok beszállítását végző cégek szinte virágzanak. A budapesti főpolgármester által szorgalmazott koronavírustesztek iránt is komoly az érdeklődés – kivált azt követően, hogy George Soros bejelentette, egymillió eurós támogatása már megérkezett a fővároshoz –, a beszerzésekről Karácsony Gergely korábban annyit közölt, egy magánlaborral már megállapodott, de annak nevét azóta sem árulta el.

Nyíregyházán egy momentumos önkormányzati képviselő, Babosi György – aki orvosi műszerek kereskedelmével foglalkozik – saját Facebook-oldalán reklámozza magát, mondván, a kormány által közölt összegnél olcsóbban tudja behozni Kínából a lélegeztetőgépeket.

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő, aki önmagát már évek óta a korrupcióellenes harc védőszentjének állítja be, mostanság az Országos Vérellátó Szolgálat közbeszerzéseit támadja rendszeresen. Eközben a Pesti Srácok arról számolt be, hogy Hadházy „frigyre lépett a multikkal”, közben pedig éppen azokat a közbeszerzéseket próbálja fúrni, amelyek a svájci székhelyű Roche hazai leányvállalatának, a Roche Magyarország Kft.-nek az érdekeit sértették. A portál szerint Hadházy – aki kormánypártiakat vádolt meg hazánkba érkező maszkok és védőfelszerelések megdézsmálásával – védence, a Roche Magyarország Kft. két fronton is támadást indított klinikai és egészségügyi laboratóriumok és intézmények ellen, s a Roche magyar versenytársának kiszorításán munkálkodik. Az Országos Vérellátó Szolgálatnál az Abbott Medical – amely magyar tulajdonú forgalmazó révén van jelen a hazai piacon – gépeivel végzik a laborteszteket. Az Abbott a közbeszerzési pályázaton 450 millió forinttal adott kedvezőbb ajánlatot, mint a Roche Magyarország Kft., ám a Közbeszerzési Döntőbizottság a tendert eredménytelennek nyilvánította.

„A szűrővizsgálatokat az eredménytelen közbeszerzési eljárás ellenére biztosítanunk kell, mert ha nincs vizsgálat, nincs vérkészítmény, ha nincs vérkészítmény, nincs vérellátás, és ha nincs vérellátás, akkor se műtét, se betegellátás nincs” – írta Hadházy Ákosnak a vérellátó főigazgatója, Bayerné Matusovits Andrea. A korábban LMP-s Hadházy – az Átlátszó hírportállal karöltve – már 2017 októberében labormutyit kiáltott, majd „fúrt meg” ezután egy olyan közbeszerzést, amelyen 5,2 milliárd forint uniós támogatáshoz juthatott volna a magyar egészségügy. A politikus akkor is állami korrupciót emlegetett, amely teljesen alaptalannak bizonyult. A közbeszerzési kiírást akkor is a svájci Roche leányvállalata, a Roche Magyarország Kft. támadta meg, két szintén külföldi kézben lévő céggel együtt.

Egy alkalommal viszont a magyar miniszterelnök kért vizsgálatot az Ország­gyűlésben, amikor Hadházy azzal támadta Orbán Viktort, hogy a General Electric közbeszerzési szabálytalanság miatt bukott el egy lélegeztetőgépekre kiírt tendert. A kormányfő akkor válaszában kifejtette, Had­házy a folyamatban lévő vizsgálatban nyíltan egy cég érdekében lobbizik a parlamentben. „Mennyi pénzt kapott ezért?” – firtatta akkor a kormányfő. A választ még mindig nem ismerjük.

Kapcsolódó írásaink

Harc az álhírek ellen

ĀVilágszerte vannak szigorítások, uniós államokban is – hívta fel a figyelmet az Alapjogokért Központ elemzője