Belföld

Bakondi: Az első negyedévben 9000 migránst tartóztattak fel a határon

Az első negyedévben mintegy 9000 migránst észleltek a magyar-szerb, magyar-román és a magyar-horvát határszakaszon - mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója péntek este az M1 aktuális csatornán.

Bakondi: Az első negyedévben 9000 migránst tartóztattak fel a határon
Bakondi György
Fotó: MH

Bakondi György jelezte, a migrációra hatást gyakorol a koronavírus-járvány és a török-görög határon kialakult helyzet is.

Az olasz határon az első negyedévben jelentős növekedést tapasztaltak a migránsok számát illetően, de az elmúlt néhány hétben - a járvány miatt - ez megtorpant. Ugyanakkor - fűzte hozzá - a Soros György által támogatott civil szervezetek még egy ilyen helyzetben is hajókkal szállítják a migránsokat Líbia partjaitól Olaszországba.

Bakondi György szerint a járvány miatt van egyfajta visszaáramlás is, ami elsősorban az afgánokra és a pakisztániakra jellemző, a szír migránsokra kevésbé, hiszen ők nem akarják kockáztatni a menekült státuszukat Törökországban.

Megjegyezte, hogy nemcsak spontán visszaáramlásról van szó, hiszen az Európai Unió támogatásával - például Görögországban - jelentős anyagi támogatást kapnak azok, akik hajlandóak hazamenni.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom