Belföld

A magyarok a politikai viták félretételét várják Brüsszeltől

Az elmúlt hetekben a magyar koronavírus-törvény a brüsszeli balliberális politikai erők célkeresztjébe került: az Európai Parlament elnöke, David Sassoli levélben fordult a Bizottsághoz a szóban forgó jogszabály vizsgálata érdekében, míg a testület LIBE bizottsága közleményben kritizálta az említett törvényt. A Századvég megvizsgálta, hogy a magyar lakosság a koronavírus-járvány által előidézett rendkívüli helyzetben milyen elvárásokat támaszt a brüsszeli politikusokkal szemben.

A magyarok a politikai viták félretételét várják Brüsszeltől
A Századvég felmérése alapján még a baloldali megkérdezettek körében is többen vannak azok akik úgy látják, hogy a koronavírus-járvány terjedése miatt Brüsszelnek viták helyett a segítségnyújtásra kell koncentrálnia
Fotó: AFP/Stringer/Sputnik

A kutatás alapján kijelenthető, hogy a megkérdezettek 70 százaléka a politikai viták félretételét, és helyette a tagállamok megsegítését várja az Európai Uniótól, ezzel szemben a 23 százalékuk úgy véli, hogy a koronavírus-törvény a kormányzat indokolatlan túlhatalmát eredményezi, ezért az ezzel kapcsolatos vitát azonnal le kell folytatni.

Politikai önbesorolás mentén vizsgálva a kérdést eltéréseket tapasztalhatunk. A jobboldali válaszadók 85, és a középen állók 61 százaléka támogatja a kialakult szorongatott helyzetben a politikai viták mellőzését, és csupán a 11 illetve 32 százalékuk nem tartja ezt indokoltnak.

A Századvég felmérésből kiderül, hogy még a baloldali megkérdezettek körében is többen vannak azok (47 százalék), akik úgy látják, hogy a koronavírus-járvány terjedése miatt Brüsszelnek viták helyett a segítségnyújtásra kell koncentrálnia, ugyanakkor a 46 százalékuk ettől eltérő véleményt fogalmazott meg.

Kapcsolódó írásaink