Belföld

A Karácsonyék által okozott BKV-káosz miatt nőhetett meg a fertőzöttek száma Budapesten

Karácsony Gergely és a főváros vezetésének hibái is hozzájárulhattak ahhoz, hogy az elmúlt napokban jelentősen megnőtt az új koronavírusos fertőzöttek száma Budapesten.

A Karácsonyék által okozott BKV-káosz miatt nőhetett meg a fertőzöttek száma Budapesten
Napokig tömegek utaztak a járatokon összezsúfolódva
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Kedd óta, az utolsó három napban 251 új koronavírus-fertőzöttet diagnosztizáltak Magyarországon. Ebből 151 esetet Budapesten. A csütörtöki újabb 111 esetből pedig már 78-at - emlékeztetett cikkében az Origo. Csütörtökön például több új koronavírusos volt Budapesten, mint a hét előző napjainak bármelyikén az egész országban. 

Az új típusú koronavírus esetében a kutatók és az orvosok nagyjából kéthetes átfutási időről beszélnek, mivel a betegség sokszor enyhébb tünetekkel kezdődik, így a fertőzöttek jellemzően csak néhány nap múlva kezdenek gyanakodni, hogy elkapták a kórt.

A betegség ezen jellegzetességeit figyelembe véve nagy rá az esély, hogy az új fertőzöttek jelentős része nagyjából két hete kapták el a vírust, amikor Karácsony Gergely április elején szombati menetrendet vezetett be a BKK járatain. A megállókban és a buszokon sok ember torlódott fel, ami nyilvánvalóan igen komoly kockázatot jelentett járványügyi szempontból.

Napokig tömegek utaztak a járatokon összezsúfolódva, a főváros vezetése pedig az óriási tiltakozás ellenére csak késve, több nap elteltével változtatott a menetrenden.

Müller Cecília országos tisztifőorvos az Operatív Törzs pénteki tájékoztatóján azt mondta, valóban nem volt kedvező a budapesti közlekedésben az, hogy az embereknek tömegesen kellett várakozniuk és a járműveken lenniük, a másfél-kétméteres távolságtartás a tömegközlekedési eszközökön ugyanúgy szükséges, mint bárhol máshol.

Karácsony Gergely és a fővárosi vezetés a koronavírus-járvány alatt is számos hibát követett el. A Pesti úti idősotthonban a járvány kitörésének idején hetekig nem volt főállású orvos, a fenntartó fővárosi önkormányzat pedig nem törődött az otthonban lakókkal. A fővárosi tömegközlekedésben okozott káosz, ahogy az sajnos megjósolható volt, tovább fokozhatta a járványt - vonja le a konklúziót az Origo cikke.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom