Belföld

Szépen keres Czeglédy Erzsébetvárosban

Gyurcsány Ferenc bizalmi emberét, a baloldal ügyvédjét további szerződésekkel gazdagítják a VII. kerületben

Majdnem ötvenmillió forintot zsebelhet be a maffia-bűncselekménnyel vádolt ügyvéd, Czeglédy Csaba Budapest VII. kerületi önkormányzatától – értesültünk.

Szépen keres Czeglédy Erzsébetvárosban
Garai Dóra: Niedermüller Péter DK-s polgármester a képviselő-testület felhatalmazása nélkül döntött
Fotó: MH

Erzsébetvárosban, ahogyan a szintén DK-s vezetésű újbudai önkormányzatban is a haverok kifizetése folyik – jelentette ki lapunknak Garai Dóra VII. kerületi független önkormányzati képviselő Czeglédy Csaba ügyvédi irodájának megbízásai kapcsán. A képviselő-testületbe az Élhető Erzsébetvárosért Egyesület színeiben bejutott képviselő elmondta, Czeglédy, a korábban egyszer már elítélt szombathelyi politikus, akit most bűnszervezet vezetőjeként üzletszerűen elkövetett költségvetési csalással vádol az ügyészség, az októberi önkormányzati választás óta – ügyvédi irodáján keresztül – már négy szerződést kapott az erzsébetvárosi önkormányzattól.

Garai közölte, Niedermüller Péter DK-s polgármester a képviselő-testület felhatalmazása nélkül, pusztán saját feladat- és hatáskörére hivatkozva, ráadásul sürgősséggel az idén 46,482 millió forint kifizetéséről döntött Czeglédy számára. A napokban nyilvánosságra került 29 millió forint plusz áfás kontraktus mellett ugyanis még márciusban 13,335 millió forint értékű megbízást adott Niedermüller pártja és Gyurcsány Ferenc pártelnök korábbi ügyvédjének, s ezeknek a szerződéseknek semmi közük a koronavírus-járvánnyal szembeni védekezéshez. Szimpla ügyvédi megbízásokról van szó, amelyből kettőt már korábban megkötöttek a szombathelyi önkormányzatba függetlenként bejutott egykori MSZP-snek, aki másokhoz hasonlóan ma már szintén a DK-sok sorát „erősíti” – tette hozzá Garai Dóra.

A független képviselő kitért arra is, hogy a VII. kerület Budapest legkisebb városrésze, ugyanakkor itt található a második legtöbb alpolgármester, ám mind a Momentum, mind az MSZP, mind pedig a Párbeszéd képviselője eleinte még a rosszallását fejezte ki a Czeglédyvel megkötött botrányos szerződések miatt, de az alpolgármesteri kinevezések után gyorsan elült a vihar…

Garai Dóra arról is beszélt, hogy rendkívüli jogrend bevezetését követően az önkormányzat pénzügyi bizottságának tagjai kaptak egy levelet Niedermüllertől, amelyben a polgármester egyebek között azzal indokolta a Czeglédy irodájával kötött szerződéseket, hogy azokat saját hatáskörében is szükségesnek tartja, mivel a járványügyi helyzetben is előfordul, hogy a megkérdezésük nélkül „hazudnak” az önkormányzatról. Az önkormányzat sajtóosztálya egyébként lapunknak is ezt a választ adta. Azt írták továbbá, hogy a járványügyi helyzetben is folyik annak vizsgálata, hogy az előző városvezetés alatt milyen mértékben tüntettek el közpénzt, és ehhez is szükség van jogi segítségre.

Czeglédy az önkormányzati választás után szinte azonnal munkához láthatott, ezért érdeklődtünk, hogy a korábbi két szerződése – amely több mint két és fél millió forintról szólt – alapján végzett vizsgálatokról adott-e számot a polgármester. Garai Dóra szerint a képviselő-testület elé semmilyen előterjesztés nem került ennek kapcsán.

Kapcsolódó írásaink