Belföld

Támogatják a rektorok az érettségi javaslatot

Az írásbelik megszervezése a felsőoktatási felvételi érdekében fontos, ez a módszer objektívebb eredményeket hoz

Ma dönt a kormány az idei érettségiről. A rektori konferencia támogatja az írásbeli vizsgák megtartását. Kiemelt figyelmet fordítanának a járványügyi biztonságra.

Támogatják a rektorok az érettségi javaslatot
Kellenek majd a most üres tantermek a maturálóknak
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

A Magyar Rektori Konferencia tegnap közölte: támogatja az oktatásért felelős akciócsoport javaslatát az idei érettségi vizsgák lebonyolítására. Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár a múlt csütörtökön ismertette a tervet, amely szerint idén csak az írásbeli érettségi vizsgákat tartanák meg, a szóbeliket nem. Így felére csökkenthető a vizsgaesemények száma, és tizennégy nap alatt valamennyi lebonyolítható lenne.

A másfél méteres távolságnak az érintettek között meg kell lennie, egy helyiségben maximum tíz ember tartózkodhat. Szóbeli vizsgát kizárólag azon tárgyak esetében tartanának, amelyekből csak ilyen módon lehet levizsgázni, és azoknak a sajátos nevelési igényű diákoknak szerveznének szóbelit, akik felmentést kapnak az írásbeli vizsga alól. Ráadásul, aki nem felvételizik, az visszaléphet az érettségitől és leteheti jövőre. Így legfeljebb 73 ezer diák vizsgázna. Az államtitkár május 4-ét jelölte meg az írásbelik tervezett kezdő időpontjaként.

A rektori konferencia rámutatott: a szervezés a felsőoktatási felvételi érdekében is fontos, ez a módszer objektívebb eredményeket hoz, mint az esetlegesen a korábbi év végi jegyekből képzett átlag. Ugyanakkor a vizsgák megszervezésekor kiemelten fontos ügyelni a diákok és a tanárok egészségének minél nagyobb fokú biztonságra. A Népszava tegnap arról cikkezett, hogy húszezerrel kevesebben jelentkeztek felsőoktatásba, mint tavaly.

A Nemzeti Pedagógus Kar elnöke, Horváth Péter a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában arról beszélt, az egészség védelme az elsődleges szempont az érettségi lebonyolításában, ezért a vizsga módját és időpontját az operatív törzsnek kell meghatároznia. Sok nyitott kérdés van még, pél­dául, mi történik akkor, ha valaki épp a betegség miatt nem tud részt venni az írásbelin, illetve néhány tantárgynál nincs írásbeli vizsga.

Van olyan javaslat is, hogy azok a diá­kok, akik idén nem szeretnének felsőoktatásba jelentkezni, kapjanak megajánlott jegyet. A pedagóguskar vezetője az igazgatóktól azt kérte, gondolják át, hogyan tudják a beléptetést a lehető legkevesebb érintkezéssel megoldani, valamint biztosítsák a gyermekeknek és a pedagógusoknak a szükséges védőfelszereléseket az érettségi alatt. Eközben petíció indult annak érdekében, hogy írásbeli vizsga helyett inkább átlagolják a jegyeket, a Lauder Javne Iskola két 11. évfolyamos diákja pedig nyílt levelet írt az oktatási államtitkárnak, amelyben nehezményezik, hogy törölnék azok jelentkezését, akik előre hozott érettségit terveztek.

Kapcsolódó írásaink

Tudásbázis a digitális oktatáshoz

ĀA Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum világszínvonalú innovációval segíti az országos összefogást, élen járva a tantermen kívüli tanítás lebonyolításában