Belföld

Zsákutcás ellenzék

Hétértékelő. A kormány a patrióta gazdaságpolitikát folytatja, nem a lakosságot terheli – mondta lapunknak Kiszelly

Miközben Orbán Viktor a meghozott intézkedéseket, illetve lépéseket kommunikálja, azaz: cselekszik, a főváros csak hárít és hárít – mondta lapunknak Kiszelly Zoltán, akivel az európai és a hazai gazdaságvédelmi bejelentéseket is áttekintettük.

Zsákutcás ellenzék
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

„Helyzet van. Olaszország az új Görögország, a múlt héten ismertetett újabb brüsszeli mentőcsomag azonban kevés, ráadásul túl bürokratikus, nem tudja kezelni a válságot” – fogalmazott lapunknak az elmúlt hét európai fejleményei kapcsán Kiszelly Zoltán politológus. Megjegyezte, a koronakötvények kérdését elnapolták, a fukar északiak nem akarnak ilyen megoldást. Mindez feloldhatatlan ellentétet jelent. Olaszország tehát eddig a járvány gócpontja volt, most már a gazdasági-pénzügyi válságé. Rómában úgy érzik, akárcsak a migránskrízis idején, ezúttal is cserbenhagyják őket.

Az Európai Unió számára ez jelenti a valódi problémát. Ha ugyanis nincs euró, nincs unió, ha pedig nincs benn Olaszország, nincs euró.

Érdekesség, hogy eközben a svédek a jelek szerint elsősorban a gazdaságot védik, nem az embereket, akárcsak Bolsonaro Brazíliá­ban. Az elemző rámutatott: hazánkban ez éppen fordítva van, ami a régi vágású kereszténydemokrata felfogásból is fakad.

A múlt héten bejelentett újabb akciótervről szólva Kiszelly Zoltán elmondta, a magyar kormány a bevált patrióta gazdaságpolitikát folytatja, nem a lakosságot terheli, hanem szétosztja a terheket, amelyekből így az erősebb vállakra is jut. Ezek a multik és a bankok. A neoliberális, IMF-kompatibilis szakértők és politikusok eközben ismét megszorításokat követelnek. Ezek a dogmák azonban már megbuktak, egy bizonyítottan működőképes modell áll velük szemben – mutatott rá. Ezen túlmenően a kormány a pénzintézeteken keresztül is segítene a cégeknek, ami viszont már illeszkedik a bevett európai gyakorlathoz. Az első bejelentés a bajbajutottakon segít, a mostani a stabilizációt célozza, s vélhetően még következik egy, a növekedést újraindító intézkedéscsomag is – vetítette előre Kiszelly.

Az új, ellenzéki polgármesterek ígérgettek, úgy, hogy teli kasszával vették át az önkormányzatokat, most mégis panaszkodnak és sírnak, mondván, nincs elég pénz, és a kormánnyal fizettetnék meg a terveiket – részletezte az elemző. Mint cseppben a tenger, mutatja a baloldal alkalmatlanságát – mondta a fővárosi idősotthonban kialakult helyzetről. Kiszelly úgy véli, Karácsonyra ráég ez a botrány. Úgy tűnik, zsákutcának bizonyul a tesztelés állandó ellenzéki követelése is, ebben az esetben azért, mert észszerűnek tűnik, hogy az intézmény mindentől függetlenül karanténba helyezze a kórházakból érkező időseket. Ez a felelős hozzáállás, kérdés, így történt-e. Volt már példa arra is, hogy egy negatívra tesztelt személyről később kiderült, mégis fertőzött.

A politológus szerint kommunikációs szempontból mégis az volt a legnagyobb hiba a főpolgármester részéről, hogy egyszer sem ment el a helyszínre. Ehelyett mentegetőzik, tolja a felelősséget. Finoman szólva sem kelti erős vezető benyomását. Miközben Orbán Viktor a meghozott intézkedéseket, illetve lépéseket kommunikálja, azaz: cselekszik, a főváros csak hárít és hárít. Szólt arról is, a spekulánsok akkor tevékenykednek igazán, amikor változások vannak, s alighanem Soros pénze is ott forog most a piacon.

Kapcsolódó írásaink

Kicsinyes az ellenzék

ĀHétértékelő. A járványt kezelni képes nemzetállamok megerősödése alapjaiban változtathatja meg a mai világrendet – mondta lapunknak Deák Dániel elemző

Saját csapdájába sétál bele az ellenzék

ĀHétértékelő. Boros Bánk Levente szerint az Európai Unió gyakorlatilag láthatatlanná vált, lebénult a járvány kapcsán, és ezzel a krízissel sem tud érdemben foglalkozni