Belföld

Fegyelmezettség és összefogás kell

Viszonozzuk azt a sok kedvességet, odafigyelést és támogatást, amit nagyszüleinktől és generációjuktól kaptunk – fogalmazott Illés Boglárka, a Fidelitas elnöke

Napról napra egyre több fidelitasos fiatal vesz részt a Magyarországot is sújtó koronavírus-járvány elleni küzdelemben – mondta lapunknak Illés Boglárka. A szervezet elnöke közölte, folyamatos segítségnyújtással szeretnék segíteni a szépkorúakat.

Fegyelmezettség és összefogás kell
Illés Boglárka az idős szomszédok megsegítésére szólította fel a szervezet tagságát
Fotó: MH/Katona László

Számunkra különösen fontos, hogy az idősek, akik a leginkább ki vannak téve a vírus okozta egészségügyi kockázatoknak, biztonságban, otthon maradjanak – fogalmazott a Magyar Hírlapnak Illés Boglárka, akit arról kérdeztünk, mi az, ami a fidelitasosokat hajtja ebben a krízishelyzetben. A Fidelitas elnöke elmondta, ez egy jó alkalom arra, hogy viszonozzuk azt a sok kedvességet, odafigyelést és támogatást, amit nagyszüleinktől és nagyszüleink generációjától kaptunk, hiszen nekik köszönhetjük, hogy biztonságban, szeretetben és 2010 óta eddig soha nem látott gazdasági fejlődésben élhettünk.

A Fidelitas elnöke kijelentette, a kihirdetett veszélyhelyzetre és az ezzel összefüggésben meghozott intézkedésekre a rendszerváltozás óta nem volt példa, a körülmények alapjaiban változtak meg, „éppen ezért a jelen helyzet mindannyiunktól fegyelmezettséget és összefogást követel”. Elmondta továbbá, arra hívták fel tagjaik figyelmét, hogy keressék fel idős szomszédaikat, segítsék őket a bevásárlásokban, a gyógyszerek kiváltásában, a postai ügyintézésben vagy, mondjuk, a kutyasétáltatásban, tegyenek ki a lépcsőházaik faliújságára az elérhetőségeiket is tartalmazó plakátot, vagy önkéntesként jelentkezzenek a településük polgármesterénél, képviselőjénél, és kapcsolódjanak be a Szociális Alapellátási Központ vagy a szociális alapellátást végző intézmény munkájába, akár a házi segítségnyújtás keretein belül.

Arra a kérdésünkre, hogy miképpen lehet segítséget kérni tőlük, Illés Boglárka azt válaszolta: a legtöbben telefonon keresik fel a Fidelitast. Példaként említette azonban, hogy egy nyolcvan év feletti idős hölgy, aki máshonnan nem kapott segítséget, e-mailben fordult a szervezethez. Arra a felvetésünkre pedig, miszerint hány fidelitasos vesz részt a segítségnyújtásban, Illés Boglárka azt mondta: „Ez napról napra változik, és hála Istennek, csakis pozitív irányba. Jelenleg már százas nagyságrendről beszélhetünk. De a célunk nem csupán az, hogy azokon a településeken, ahol van Fidelitas-csoport, önkénteseket toborozzunk, hanem emellett az is, hogy a segítségnyújtás folyamatos legyen, tehát ha az időseknek még heteken keresztül az otthon maradás jelenthet biztonságot, akkor mi ebben folyamatosan tudjunk segíteni.”

Kapcsolódó írásaink

Bajnai fájdalmat ígért

ĀVálságkezelés szociáldemokrata módra, avagy a közszféra két évre befagyasztott béreitől a Robin Hood-adóig terjedő brutális megszorítások tanulságos története