Belföld

A feltámadás nem marad el

Az újjászületés lehetőségében erősített meg minket az ünnep – buzdított Kocsis Fülöp

„Hála Istennek, népszerűek az interneten közvetített szentmisék. Debrecenben már két kamerát kellett beállítani és a hálózatot is meg kellett erősíteni, mert a szerverek nem bírták a fokozott érdeklődést” – számolt be lapunknak Kocsis Fülöp görögkatolikus metropolita.

A feltámadás nem marad el
Az imádság fontosságát is kiemelte lapunknak a főpásztor
Fotó: MH

A Hajdúdorogi főegyházmegye vezetője hozzátette, megtartották a húsvéti szertartásokat, odafigyelve a létszámbeli korlátozásokra a templomban. A szentbeszédeket külön-külön rögzítették, azok továbbra is megtekinthetők. Mégis volt, amit el kellett hagyni, például nem volt körmenet a templom körül és pászkaszentelést sem tudtak végezni. „Ez nagy fájdalom. Ugyanakkor kiadtunk egy imafüzért, melynek segítségével otthon a családfő megáldhatta a húsvéti eledeleket. A szentáldozásban viszont folyamatosan részesítjük a híveket, persze kerülve a csoportosulást, és arra is figyelünk, hogy mindenkinek külön kanállal adjuk át Krisztus testét és vérét” – részletezte.

Felvetésünkre, miről szóltak a szentbeszédei, a metropolita elmondta, már a nagyhéten is azt hangoztatta: a feltámadás nem marad el! „Ám ahhoz, hogy fel tudjunk támadni, meg kell halnunk. A célunk az kell hogy legyen, hogy a feltámadás során azok a csele­kedeteink haljanak meg, melyek nem visznek közelebb Krisztushoz. Minden húsvét ebben az újjászületésben erősít meg minket. Idén ez nehezebb volt, de nem lehetetlen. Szertartások nélkül is átélhetjük a föltámadást, csak imád­-ság nélkül nem. Ez a személyes Isten-kapcsolat most nagyon fölértékelődik ebben a különleges helyzetben” – fogalmazott lapunknak a fő­pásztor.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom