Belföld

Bogárdi Szabó István: Az idei ünnepet végigkíséri a szorongás

Az idei húsvétot végigkíséri a járvány miatti szorongás, de ünnepelni fogunk, ahogy lehet - mondta Bogárdi Szabó István, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke az MTI-nek.

Bogárdi Szabó István: Az idei ünnepet végigkíséri a szorongás
Bogárdi-Szabó István: Ünnepelni fogunk, ahogy lehet
Fotó: MH

 Kiemelte: nemzedékek óta nincs tapasztalatunk, hogy mit kell ilyen helyzetben tenni, miként kell viselkedni, hogy lehet túlélni. Talán az 1956-os forradalom leverése utáni kijárási tilalom, a lakosság világháború alatti helyzete vagy az első világháború utáni spanyolnátha lehettek a mostani helyzethez hasonlók, de ezek nem személyes tapasztalatai a társadalom nagyobb részének.

A református püspök szerint, bár a legmélyebb okokat majd a járvány után, visszatekintve fogja az emberiség meglátni, „ahhoz nem kell sok bölcsesség, hogy felismerjük”, illúzió volt az emberiség hite, hogy uralja a világot.

„Azzal az önhittséggel éltünk, hogy igazi veszély nem leselkedik ránk a világban, ha mégis, az villámgyorsan legyőzhető vagy izolálható” - mondta.

Meglátása szerint a járvány talán figyelmeztetés, hogy az emberiség elkerülje a hanyagságából, elbizakodottságából fakadó még nagyobb veszélyeket.

Bogárdi Szabó István szólt arról is: bár korlátok között, a templomi közösségről lemondva telik az idei húsvét, ez a helyzet jó lehetőség is, hogy a családok házi áhítatot tartva ünnepeljenek. 

Elmondta: a templomok bezárását és az átállást az online istentiszteletekre a hívek „zökkenőmentesen” vették. A döntés, hogy zárva maradnak a templomok, először „mindannyiunkat sokkolt”, „bánatosak vagyunk, hiszen együtt jó Isten elé állni”. Ugyanakkor a mostani ideiglenes helyzetben a rendelkezésre álló kommunikációs formák érdekes módon egyelőre elmélyítik a kapcsolatokat - mondta, hozzátéve, hogy a folyamat vége még nem látható.

Kifejtette: a gyülekezeti tagok vasárnaponként egy-egy alkalommal 1-1,5 órát töltenek együtt, az istentiszteletek előtt és után viszonylag keveset beszélnek egymással, a templomon kívül pedig csak ritkán találkoznak. Ezek az emberek most a közösségi oldalakon egészen intenzív közösségi életet élnek, számon tartják és segítik egymást, buzdító üzeneteket küldenek egymásnak. „Az a reményem, hogyha véget ér a járvány, és megszűnnek a korlátozó intézkedések, egy megerősödött közösség tudja majd folytatni az életét - fogalmazott Bogárdi Szabó István.

A református püspök ”áldott és igazi reménységgel megtelt húsvétot„ kívánt minden embernek.

Kapcsolódó írásaink

Hogyan ünnepelhetünk most?

ĀSzentkirályi Alexandra válaszol a leggyakoribb kérdésekre a kijárási korlátozással, a gazdaságvédelmi akciótervvel és a húsvéttal kapcsolatban - VIDEÓ

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom