Belföld

Orbán Viktor: Időt nyertünk, de a nagy megpróbáltatás még előttünk van

Időt nyertünk a vírus terjedési ütemének lassításával, ami nagy siker, de az igazi teszt előttünk van - mondta Orbán Viktor a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken reggel.

Orbán Viktor: Időt nyertünk, de a nagy megpróbáltatás még előttünk van
Orbán Viktor a Kossuth Rádióban
Fotó: MH

A miniszterelnök elmondta, hetente döntenek arról, hogy fenntartják, vagy szigorítják a kijárási korlátozást. Közölte: országszerte nagyon különféle helyzet van, ezért nem is lehet egy nagy központi döntést hozni. Éppen ezért azon az állásponton van, hogy legyen egy országos fegyelem, a polgármestereknek pedig helyben meghagyják a lehetőséget az esetleges enyhítésekre, vagy épp szigorításokra.

A döntés meghozatalával azért vártak ki, mert éppen a csoportos megbetegedések irányából haladunk a tömeges megbetegedések felé, emiatt elképzelhető volt, hogy szigorúbb intézkedéseket kell hozni. A szívem szerint vártam volna - tette hozzá. Az idősotthonok környékén történtek indokolták volna a szigorúbb lépést - jegyezte meg.

A miniszterelnök szerint a mostani helyzetben a legerősebb fegyverünk az önuralom, tartanunk kell a távolságot egymástól, az idősek esetében pedig különösen fontos, hogy ez működjön.

A kormányfő beszámolt róla, hogy az elmúlt napokban több kórházba is ellátogatott, és további intézményekbe is el fog menni, hogy felmérje a helyzetet. Amikor tömeges lesz a fertőzés, akkor számításai szerint 7500-8000 intenzív ágy kellhet és lélegeztetőgép, emellett pedig személyzetre is szükség lesz. Normális békeidőben olyan 2000 körül van a lélegeztetőgépek száma - jegyezte meg.

Folyamatosan figyeljük az osztrák helyzetet

Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy van egy nagy méretű laboratóriumunk: Ausztria - fogalmazott Orbán Viktor. Figyeljük, hogy ott hogy alakul a helyzet, mik a hatásai az egyes intézkedéseknek. Külön szakértői csoporttal figyeltetem a helyzetet Dél-Németországban és Ausztriában. Ha ezeket értékeltük. csak utána szabad döntéseket hozni - hangsúlyozta a kormányfő.

A miniszterelnök megjegyezte, hogy az ellenzék esetében a járvány idején is a kormány megbuktatása a cél, viszont még egy idősotthont sem képesek működtetni.

Orbán Viktor elmondta, hogy nagyon nehéz a mostani helyzet, mert azért él az ember, hogy találkozzon a családdal, főleg az idősek esetében. Ekkor mindenki össze szokott jönni, de erről most le kell mondani. Ezt el kell fogadni - fűzte hozzá.

Annyi munkahelyet fogunk teremteni, amennyit a vírus tönkretesz

A baloldal a válságok során mindig a megszorításhoz nyúlt. 2010-ben amikor mi kaptunk felhatalmazást a válságkezelésre, mi más irányba indultunk el. A gondolkodásunk középpontjában a munkahelyteremtés állt, és ez most sincs másként. Annyi munkahelyet fogunk teremteni, amennyit a vírus tönkretesz - húzta alá a miniszterelnök.

Objektum doboz

Orbán Viktor elmúlt évek egyik legnagyobb eredményének azt nevezte, hogy felszámoltuk a pénzügyi függésünket, és aki tudott, dolgozott. Úgy kell a rövidtávú nehézségeken túllendülni, hogy az eredeti céljaink ne kerüljenek veszélybe - jelentette ki.

A kormányfő kiemelte, biztos benne, hogy a gazdaságvédelmi terv működni fog. Hangsúlyozta, a terhek kimérésével óvatosnak kell lenni, mert ha bankokat úgy terheljük meg, hogy nem lesz pénzük, az súlyos problémákat okozhat.

Védekeznünk kell a spekulációk ellen

A miniszterelnök felidézte: a 2011-es európai válság kezeléséből is mindenki kivette a részét, most is mindenkinek vállalni kell valamit, éppen ezért volt fontos, hogy a pártok is tettek a közösbe. Hozzátette, korábban és megérte a bank- és a multiadót bevezetni.

Orbán Viktor aláhúzta, Magyarországnak van esélye arra, hogy jól jöjjön ki a krízisből, de a költségvetési hiányt tekintve nem szabad három százalék fölé menni. „Meggyőződésem, hogy aki most eladósodik, és magas költségvetési hiányt csinál, az néhány hónap múlva fel lesz akasztva” - fogalmazott. Leszögezte: a  pénzügyi védelmi képességeinket nem szabad úgy meggyengíteni, hogy a spekulációk ellen ne tudjunk védekezni, mert aki sérülékennyé válik, kiszolgáltatott helyzetbe kerülhet.

Kapcsolódó írásaink