Belföld

A magyarok háromnegyede egyetért a díjmentes parkolással

Az elmúlt napokban a koronavírus-járvány elleni védekezéssel összefüggésben jelentős politikai vitát váltott ki a közterületi parkolás ingyenessé tétele a tömegközlekedés tehermentesítése céljából. A Századvég megvizsgálta a magyar lakosság véleményét a kérdésben.

A magyarok háromnegyede egyetért a díjmentes parkolással
Képünk illusztráció
Fotó: Pexels

A lapunknak is eljuttatott felmérés alapján kijelenthető, hogy a magyarok többsége egyetért a szóban forgó intézkedéssel: a megkérdezettek több mint háromnegyede (77 százaléka) indokoltnak tartja a díjmentes parkolás bevezetését az egyes települések közterületein, ezzel szemben a 19 százalékuk ellenzi ezt a lépést.

Megállapítható továbbá az is - írják-, hogy nincs jelentős eltérés az intézkedés megítélésében a fővárosi és a vidéki válaszadók között: a budapestiek több mint kétharmada (68 százaléka) és a vidéki megkérdezettek 79 százaléka egyetért az ingyenes közterületi parkolás bevezetésével, míg a 27, illetve 17 százalékuk nem tartja indokoltnak a rendelkezést.

Kiemelik: a szóban forgó intézkedés magas társadalmi támogatottsága elválaszthatatlan attól a ténytől, hogy jelentősen nem emelkedett a forgalom a parkolás ingyenessé tételével, amit a főváros vonatkozásában a Budapest Közút adatai is alátámasztanak.

Felmérés a díjmentes parkolásról
Felmérés a díjmentes parkolásról
Fotó: Századvég Alapítvány

Kapcsolódó írásaink

Mától díjmentes a parkolás

ĀA zsúfolt tömegközlekedési járatokra is hivatkozott Orbán Viktor az egész országra érvényes döntés meghozatalánál