Belföld

Maruzsa Zoltán: Csak írásbeli érettségi lesz idén

Csak írásbeli érettségi lesz idén, és az eredeti időpontokban tervezik megtartani - jelentette be Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján.

Maruzsa Zoltán: Csak írásbeli érettségi lesz idén
Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériuma köznevelésért felelős államtitkára a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján Budapesten
Fotó: MTI/kormany.hu

Maruzsa Zoltán elmondta, hogy az EU országainak nagy része nem döntött még az érettségi vizsgákról, Magyarországon csak írásbeli vizsgákat tartanak az akciócsoport javaslata nyomán.

Az államtitkár kiemelte, hogy aki nem felvételizik, az visszaléphet az érettségitől és leteheti jövőre, nyugodt körülmények között. Idén tehát senkinek nem kötelező érettségizni.

Szóbeli vizsgák csak olyan tárgyakból lesznek, amelyekből nem lehet írásbelit tartani, valamint azoknál, akik fel vannak mentve az írásbeli alól. Így 320 ezer helyett csak 4400 szóbeli vizsga lenne hazánkban - mondta Maruzsa Zoltán. Hozzátette, ha csak írásbeli lesz, akkor 14 nap alatt le lehet lebonyolítani.

Maruzsa Zoltán tájékoztatása szerint javaslatuk tartalmazza az érettségi bizonyítvány megszerzése előtti szintemelő vizsgák törölését is. Ez 113 ezer érettségi jelentkezésből mintegy 30 ezret érintene, így legfeljebb 73 ezer érettségiző maradhatna - jelezte.

Az akciócsoport javaslata alapján a vizsgákat májusban és júniusban rendeznék meg a járványügyi helyzet függvényében, jelenleg azzal számolnak, hogy május 4-én kezdődnének a vizsgák - közölte Maruzsa Zoltán, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a javaslatokról várhatóan a jövő szerdai kormányülésen dönt a kabinet.

Több mint 100 fertőzött a Pesti úti idősotthonban

Müller Cecília országos tisztifőorvos bejelentette, hogy már több mint 100-an fertőződtek meg a Pesti úti idősek otthonában.

Elmondta, a hivatal munkatársai már régóta a Pesti úti helyszínen vannak, és folyamatosan tárják fel a hiányosságokat. Az országos tisztifőorvos szerint nagyon nagy a járvány kockázata a zárt térben, így az idősotthonokban is. Mindenki köteles betartani a szabályokat.

Tovább folynak a vizsgálatok, és Müller Cecília is elmegy a helyszínre.

Elmondta azt is, a Pesti úti idősotthonon kívül a Rózsa utcai intézményben vannak még fertőzöttek, számuk egyelőre nem éri el a tízet. Ezen kívül egy-egy eset fordult elő más ilyen típusú intézményben, de ezek nem jelentenek járványos mérteket.

A tisztifőorvos arról is beszámolt, hogy meghalt egy 48 éves beteg, de ő is krónikus betegségben szenvedett hosszú évtizedek óta.

Müller Cecília közölte, hogy immáron 96-an távoztak egészségesen, és 5 főt tudtak levenni a lélegeztetőgépekről, ők távoztak az intenzív osztályról is. Jelenleg 58-an vannak lélegeztetőgépen - tette hozzá.

Elmondta, a kormányhivatalokon keresztül több millió védőeszközt juttatnak el a bentlakásos intézményekbe.

További védőfelszereléseket kapnak az alapellátásban résztvevők

További védőfelszereléseket kapnak az alapellátásban résztvevők - közölte az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője.

Lakatos Tibor elmondta: a háziorvosoknak eddig 280 ezer sebészi maszkot és 19 ezer FFP-maszkot biztosított a kormány a mentőszolgálat segítségével, a közeljövőben a kormányhivatalokon keresztül további 520 ezer sebészeti szájmaszkot juttatnak számukra, illetve a sürgősségi ellátást végző fogorvosok számára.

További védőfelszereléseket is fognak kapni - ígérte Lakatos Tibor, hozzátéve: 3420 FFP2-es maszkot és 320 ezer pár védőkesztyűt különítettek el erre a célra.

Rögzítette: folyamatos a védőeszközökkel történő ellátás az országban, csütörtökön további 32 kórházba juttatnak védőfelszereléseket, ami az eddig kiosztott egyhetes készlet utánpótlása.

Az eszközellátásról elmondta: szerdán négy repülőgépnyi szállítmány érkezett. Az egyik Hongkongból több mint 10 tonnányi maszkot hozott, de a másik három repülőgép is egészségügyi védőfelszerelésekkel megrakva érkezett.

A határforgalomban nyugodt a helyzet, kialakult az a rend, amely alapján tudják fogadni a Magyarországra belépő tranzitutasokat. A magyar-román határon csütörtöktől Létavértes, Méhkerék, Vállaj határátkelőknél léphetnek át az ingázó, és határ mentén dolgozó munkavállalók.

A határátkelőknél folytatják a hatósági házi karanténok elrendelését, az elmúlt 24 órában 860 ilyen intézkedést hoztak, amivel az érvényben levő hatósági házi karanténok száma 16 006-ra nőtt. Őket összesen 138 856 alkalommal ellenőrizték, csak az elmúlt 24 órában több mint 10 ezer ellenőrzés történt.

A hatósági házi karantént megszegőkkel szemben eddig 71 embert figyelmeztettek, 441 helyszíni bírságot szabtak ki és 541 feljelentést tettek.

A kijárási korlátozások bevezetése óta 4539 esetben éltek figyelmeztetéssel, mint Lakatos Tibor elmondta: továbbra is ezt alkalmazzák elsősorban azért, hogy az embereket önkéntes együttműködésre bírják. A további szabályszegőkkel szemben több mint 1000 esetben helyszíni bírságot szabtak ki és 1218 feljelentést tettek.

Kérdésre válaszolva elmondta: azt tapasztalják, hogy az egyre jobb idő kicsalja az embereket a szabadba és ezzel párhuzamosan megszaporodnak a kijárási korlátozással kapcsolatos szabályszegések is. Példaként említette, hogy Budapesten 72-vel több intézkedés történt szerdán, mint kedden, ez is jól mutatja, hogy fogy a fővárosiak türelme. A budapesti rendőri intézkedéseket ismertetve elmondta: szerdán 308 embert figyelmeztettek, 51 helyszíni bírságot szabtak ki és 85 szabálysértési feljelentést tettek.

A legtöbb szabálytalanságot azzal követik el, hogy csoportokba gyülekezve járják az utcákat az emberek - mutatott rá Lakatos Tibor, hozzátéve, hogy a rendőröknek sokszor olyan indokot mondanak, ami nem is szerepel a kijárási korlátozásokról szóló rendeletnek a kijárást lehetővé tevő felsorolásánál. A baráti összejöveteleknek, születésnapi mulatságoknak nincs itt az ideje, erre hivatkozva nem lehet megszegni a korlátozást és a rendőr sem tudja ezt indokként elfogadni - mutatott rá.  

Szintén kérdésre válaszolva elmondta: nincs megerősített koronavírusos beteg a büntetés-végrehajtási intézetekben és olyan sem, aki tüneteket produkálna. Hozzátette: a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka már a vírus terjedésének kezdetekor olyan intézkedéseket hozott, amellyel szabályozható, hogy miként alakulnak a kontaktusok a börtönökben. Nincs is olyan helyzet, ami aggodalomra adna okot - tette hozzá.

Kapcsolódó írásaink