Belföld

Városvezetőkkel együtt dönthet ma a kormány a korlátozásokról

Szita Károly: Arra kértem kollégáimat, legyen mindenkipolgármester és felejtse el azt, hogy pártpolitikus

Karácsony Gergely és Szita Károly is részt vesz a mai kormányülésen, amelyen a kijárási korlátozásokkal kapcsolatos újabb döntéseket hozzák meg.

Városvezetőkkel együtt dönthet ma a kormány a korlátozásokról
Most a cselekvés ideje jött el, nem a követelőzésé – jelentette ki Szita Károly
Fotó: MH/Katona László

Meghívták a kormány mai ülésére Karácsony Gergely főpolgármestert és Szita Károly kaposvári polgármestert, a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) elnökét. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter tegnap közölte: szombaton járnak le a két hétre bevezetett kijárási korlátozások, és dönteni kell arról, milyen intézkedéseket tartanak fenn, illet­ve milyen további döntésekre van szükség a járvány terjedésének visszaszorítása érdekében.

Szita Károly lapunknak azt mondta: „Egyértelmű és világos üzeneteket vár el a társadalom tőlünk, polgármesterektől. Akkor tudjuk kifejteni a leghatékonyabban a védekezést a járvánnyal szemben, ha a veszély elhárításáért felelős szervezetek, illetve az ezt irányítók mögé a polgármesterek egy emberként, egységesen felsorakoznak.” Ha megnézzük a híradásokat a súlyos helyzetről Európában, akkor azt is látjuk, hogy idehaza a kormány és az operatív törzs jól teszi a dolgát, mindez egyértelműen emberéletekben is mérhető – mutatott rá a polgármester. Szerinte az önkormányzatoknak mindent az emberi életek védelme érdekében kell megtenniük, ezért van óriási jelentősége a költségvetés mielőbbi átalakításának is. Most a cselekvés ideje jött el, nem a követelőzésé – szögezte le. Hozzátette, nem fogadható el néhány fővárosi kerületi polgármesternek az az érvelése, hogy ha a kormány elvonja a gépjárműadót, akkor veszélybe kerül az idős­ellátás. „Nagyon kérem a fővárosi polgármester kollégáimat, nézzék át saját költségvetésüket, meg fogják találni azokat a tételeket, amelyek most elhagyhatók annak érdekében, hogy a védekezésből rájuk háruló feladatokat a lehető leghatékonyabban tudják ellátni” – hangoztatta Szita Károly.

Kaposvár kapcsán közölte, a közös védekezési alapba hatszázmillió forintot kell befizetniük, ami azt jelenti, hogy kevesebb jut majd idén a sport és a kultúra támogatására, kevesebb utat tudnak majd leaszfaltozni a tervezettnél, de a védekezéshez szükséges források meglesznek. „A legfontosabb most, hogy vigyük ki az élelmet azokhoz, akiknek erre szüksége van, hogy az óvodáinkban, iskoláinkban az ügyleteket működtessük, hogy megszervezzük a házi segítségnyújtást, és a háziorvosi ellátás zökkenőmentességéről, amennyire csak lehetséges, gondoskodjunk” – sorolta az önkormányzati szövetség elnöke. Hozzáfűzte, arra kérte az érintett nagyvárosok vezetőit, most legyen mindenki polgármester, és felejtse el azt, hogy pártpolitikus, minden embernek ez az elemi érdeke.

Eközben Karácsony Gergely főpolgármester, valamint hozzá csatlakozó tizennégy kerületi és huszonhat vidéki polgármester nyilvánosságra hozta közös petícióját, amelyben a járvány elleni védekezés miatt bejelentett, az önkormányzatokat érintő „megszorítások” visszavonását és a velük való egyeztetés haladéktalan megkezdését követeli a kormánytól.

Hiába várták a káoszt

Tíz százalék alatti a forgalomnövekedés, tehát bevált az ingyenes parkolás – közölte Fürjes Balázs

A forgalom még mindig csak negyede a megszokottnak
A forgalom még mindig csak negyede a megszokottnak
Fotó: MH/Katona László

Hétfőn este Karácsony Gergely Facebook-oldalán indított támadást az ingyenes parkolást lehetővé tevő rendelet ellen. „Tegnap még nem reagáltam arra, hogy a miniszterelnök statáriálisan elrendelte a közterületi ingyenes parkolást az országban. Meg akartam várni, mi lesz ebből. Hát, hamar kiderült, hogy az olcsó népszerűség néha sokba kerül. Mi a közlekedésről, benne a parkolásról is, tények, adatok elemzése alapján hozunk döntéseket, mert ezekben hiszünk: a tényekben” – írta a főpolgármester. Csakhogy a tények pont cáfolják Karácsony állításait, amire Fürjes Balázs Budapest-államtitkár fel is hívta a figyelmet, amikor Twitter-oldalán fotóval és grafikonnal megerősítve cáfolta Karácsony Gergely felvetését: „A Waze-felhasználók száma és az utcakép is világosan mutatja: az ingyenes parkolás bevált. Múlt hétfőhöz képest 10 százalék alatti a forgalomnövekedés és ingyenes parkolással is negyede a megszokottnak. Aki mást mond: téved vagy füllent... és becsapja a budapestieket” – mutatott rá az államtitkár. Emlékezetes: Orbán Viktor kormányfő azt követően döntött az ingyenes parkolás elrendeléséről, hogy Budapest mellett több vidéki településen is fokozták a járványveszélyt a polgármesterek az átgondolatlan járatritkításokkal. Ezzel nagyon sok budapesti is tisztában van, ami a főpolgármester bejegyzésének hozzászólásaiból jól látható: rengeteg kommentelő cáfolta saját tapasztalatai alapján, hogy fennakadás lenne a közlekedésben vagy a parkolásnál. (SNZs)

Elhanyagolt lakók

Tragikus helyzet a főváros idősotthonában, terjed a fertőzés, de próbálták titkolni

Hatvanöt koronavírussal fertőzött beteg került ki a Fővárosi Önkormányzat által fenntartott Pesti úti idősek otthonából: ötvenhárom lakó és tizenkét dolgozó, az egyik idős beteg keddre életét veszítette – mondta Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs tegnapi sajtótájékoztatóján. Mint ismert, pénteken derült ki, hogy az intézményben felütötte a fejét a fertőzés, aznap Karácsony Gergely főpolgármester csupán öt igazolt esetről és tizenhárom potenciális megbetegedésről tájékoztatta a közvéleményt. A személyzettel együtt több mint hétszáz fős intézményből pénteken kétszáz koronavírustesztet végeztetett el a főváros egy magánlaborral. Közben az is kiderült, hogy hónapok óta terjed az intézmény falai között a rühfertőzés. Karácsony Gergely a Mandiner cikkét, amely az intézménnyel kapcsolatos helyzetet és ellentmondásokat tárgyalta, Facebook-posztban álhírnek minősítette. A portálnak tegnap Sásdi Antal, a Péterfy-kórház főigazgatója azt írta: az Országos Traumatológiai Intézet igazgatójától úgy tudja, a Pesti úti otthonból átvett betegek általában elhanyagolt állapotban érkeznek, traumás sérüléssel, és harmaduknál észlelhető rühesedés. (VA)

Röviden

A budapesti, a debreceni, a pécsi és a szegedi orvosi és egészségtudományi felsőoktatási intézményekbe megérkeztek azok a védőeszközök, amelyeket az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízása alapján a Semmelweis Egyetem szerzett be Kínából.

A Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány adománygyűjtést rendezett a vidéki, állami kezelésű idősek otthonainak megsegítésére. Az összegyűlt 25 millió forintból immunrendszer-erősítő gyümölcsöket szereztek be. A CBA közreműködésével 63 tonna narancsot, citromot és almát adományoznak 11 ezer embernek, akik húsvét előtt hozzájuthatnak a gyümölcsökhöz. Hétfőn megkezdték az adományok elosztását.

Ha tartható a kormány határozott, gyors intézkedései nyomán kialakult kedvező járványhelyzet, elegendő humán erőforrással, ápolókkal, orvosokkal, rezidensekkel rendelkezik az ország a vírus leküzdéséhez – jelentette ki Kásler Miklós az M1-en. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője emlékeztetett: a tárca és háttérintézményei már január 25-én megkezdték a járvány esetére érvényes eljárásrend kidolgozását, egy nappal azután, hogy az Egészségügyi Világszervezet kiadta a koronavírusra vonatkozó figyelmeztetését. Ennek az eredménye, hogy – a világ bármely országának adataival összevetve – a fertőzöttek és az intenzív ellátásban részesülők száma tekintetében is jó a helyzet – mondta a miniszter.

Kapcsolódó írásaink

Hazugságok és harag a franciáknál

Ā„Párizsnak nincs meg az erkölcsi alapja ahhoz, hogy a koronavírus elleni védekezésről szóló magyar törvényt kritizálja” – mondta lapunknak Nicolas de Lamberterie