Belföld

Orbán Viktor: Tisztelet a roma kultúrának!

Orbán Viktor miniszterelnök közösségi oldalán közzétett posztjában a roma kultúra előtt tiszteleg. A Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány kampányt indít, hogy bemutassa a rendszerváltoztatás roma hőseit.

Orbán Viktor: Tisztelet a roma kultúrának!
A kormányfő megemlékezett a roma kultúra napjáról
Fotó: Facebook

Ugyancsak a nemzetközi roma nap kapcsán Schmidt Mária, a közalapítvány kuratóriumi tagja a Kossuth rádió Napközben című műsorában emlékeztetett arra, hogy a cigányságnak hosszú évszázadok óta közös a sorsa a magyarsággal, ám a magyarországi cigányságnak nagyon sokszor még a többségi társadalomnál is nehezebb körülmények között kellett helyt állnia.

„A sorsfordító időszakokban mégis mindig számíthattunk egymásra” - jegyezte meg a történész, kiemelve az 1990-es marosvásárhelyi fekete március eseményeit, amikor a magyarellenes pogromok idején a helyi cigányság a magyarok védelmére kelt. De a koronavírus-járvány idején is ott vannak „cigány testvéreink” is azok között, akik a boltokban, az egészségügyi intézményekben helyt állnak - jegyezte meg.

Objektum doboz

Schmidt Mária felidézte, hogy száz évvel ezelőtt a magyarországi cigányság nagy része még szörnyű körülmények között élt, ezért a történész elmondása szerint a legnagyobb tisztelettel kell szólnunk arról, hogy mekkora utat járt be ez a közösség: mára saját értelmisége van, elismert művészei vannak, a cigányság soraiból rengetegen beilleszkedtek.

Fontos azonban, hogy a cigányság meg tudja őrizni saját kulturális értékeit is - figyelmeztetett Schmidt Mária, hozzátéve: az elmúlt években indított kampányok ezért nem csupán a többségi társadalom, hanem maguk a romák számára is igyekeztek felmutatni azokat a „büszkeségpontokat”, amelyekre építkezni lehet.

Az alapítvány ezért a kormány megbízásából kampányt indított a 30 éve szabadon emlékév keretében, hogy bemutassa a magyar cigány közösség azon kiemelkedő tagjait, akik szakmai és közéleti tevékenységükkel már a diktatúra évei alatt is hozzájárultak egy öntudatos és büszke magyarországi cigány közösség felépítéséhez.

A romanap alkalmából nyolc magyar cigány élettörténet válhat széles körben ismertté: Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész, Kovács Zoltán iskolaszervező, Hegyesiné Orsós Éva tanár, Szakcsi Lakatos Béla Kossuth-díjas zongoraművész, zeneszerző, Horváth M. Judit fotóművész, Hága Antónia tanár, politikus, Nagy Gusztáv költő, műfordító és Szegedi Dezső színművész soha nem szakadtak el közösségüktől, felelősséget vállaltak a cigányság felemelkedéséért - mondta el Schmidt Mária a Kossuth Rádióban.

Kapcsolódó írásaink

Csak nagy türelemmel kerülhetjük el a sokkot

ĀLegtöbbünk idősebbek elbeszéléséből vagy a történelemórákról tudja, hogy voltak idők, amikor nagy próbatételeken kellett az emberi közösségeknek átesniük. A mi próbánk most jött el, bizonyuljunk méltónak, mint az elődeink!