Belföld

Novák Katalin: A kormány a mai helyzetben is megvédi a családtámogatásokat

A családtámogatásokhoz nem nyúlunk - jelentette ki a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján. Novák Katalin hozzátette: ezeket a támogatásokat a jövőben is inkább bővíteni fogják, nem szűkíteni.

Novák Katalin: A kormány a mai helyzetben is megvédi a családtámogatásokat
Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján
Fotó: MTI/Botár Gergely

Azt mondta: a családvédelmi akcióterv keretében tavaly július óta 800 milliárd forint támogatást folyósítottak, ezzel 170 ezer családnak segítve. A házasságkötések száma az elmúlt hónapokban négy évtizede nem látott csúcson volt, tavaly decemberben és idén januárban pedig több mint 1200-zal több gyermek született, mint egy évvel korábban. A támogatásokat ebben a helyzetben is sok ezer család vette igénybe, a cél pedig az, hogy a járvány ne tegyen pontot ennek a kedvező folyamatnak a végére - hangsúlyozta.

Az államtitkár öt pontban foglalta össze a koronavírus-járvány ideje alatt a családokat érintő intézkedéseket. Ezek: a családtámogatások megvédése, továbbra is a munkát szorgalmazzák a segély helyett, segítenek átvészelni a veszélyhelyzetet, támogatják a fiatalokat és segítik az időseket.

Elmondta, hogy a munkahelyek megőrzése kiemelt cél, ennek érdekében átvállalják a fizetés nélküli szabadságon lévők járulékait, szükség esetén biztosítják a gyermekek felügyeletét, átképzési programokat indítanak, a vállalkozóknak kedvezményes kölcsönöket nyújtanak, felnőttképzési diákhitelt hirdettek, és megemelték a SZÉP-kártyára elhelyezett összegek keretét.

Emellett 26 munkakörben járulékkedvezményeket vezettek be, amelyek 90 ezer családnak havonta átlagosan 50 ezer forintos megtakarítást jelenthetnek - tette hozzá.

Novák Katalin a veszélyhelyzet átvészelését segítő intézkedések között kiemelte az év végéig szóló hiteltörlesztési moratóriumot, amely a családi otthonteremtési kedvezményhez (csok) felvett hitelekre és a babaváró támogatásra is vonatkozik, valamint szólt arról is, hogy a jelzáloghitel-elengedés továbbra is igényelhető.

Meghosszabbították továbbá a gyermekgondozási díjra (gyed), a gyermekgondozást segítő ellátásra (gyes) és a gyermeknevelési támogatásra (gyet) jogosultságot a veszélyhelyzet végéig, egyszerűbbé tették a gyermekek otthongondozási díja (gyod), a csok és a babaváró támogatás igénybevételét, valamint ingyenes parkolást biztosítanak országszerte - sorolta az államtitkár.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy azok sem esnek el a nagycsaládosok autóvásárlási támogatásától, akiknek már megítélték a támogatást, de még nem kötötték meg a szerződést. Arra a veszélyhelyzet után 60 napig lesz lehetőségük az érintetteknek.

A fiatalokat támogatja többi között a diákhitelek moratóriuma, amely azokra is vonatkozik, akik még csak most veszik fel a diákhitelt, az új, szabad felhasználású, kamatmentes diákhitel bevezetése és a nyelvvizsga-kötelezettség eltörlése a diploma megszerzéséhez - mondta.

Hozzáfűzte azonban, hogy a döntéssel nem szeretnék lebeszélni az embereket a nyelvtanulásról, hiszen a nyelvtudás fontos a hosszú távú boldoguláshoz.

Az idősek egészségének védelméért hozott döntések között említette a receptek kiváltásának, az ügyintézésnek és a postai szolgáltatásoknak az egyszerűsítését, és beszélt a 13. havi nyugdíj fokozatos visszavezetéséről is.

Novák Katalin a húsvét közeledtével arra kérte a lakosságot, hogy tartsák be a szigorú kijárási korlátozásokat, mert azok „nem önmagunkért vannak, hanem mindannyiunkért.” Az államtitkár úgy fogalmazott: „vigyázzunk a családunkra, vigyázzunk egymásra, és aki teheti, maradjon otthon.”

Már négyen meghaltak a Pesti úti idősotthonban

Müller Cecília országos tisztifőorvos ismertette, hogy az elmúlt 24 órában 11-en haltak meg a koronavírus-járvány miatt. Elmondta, hogy egy 49 éves férfi is meghalt, de ő egyéb megbetegedések miatt volt kockázati csoportban.

Napról napra növekszik a gyógyultak száma, így már 94-en vannak ebben a csoportban - tette hozzá.

Müller Cecília arról is beszélt, hogy az elmúlt napokban az idősotthonokra nagy figyelmet fordítottak. Hozzátette, hogy a Pesti úti idősotthonban négyre nőtt az elhunytak száma.

Az országos tisztifőorvos elmondta, hogy nemcsak a Pesti úti otthon érintett a fertőzés tekintetében. Szerencsére korán léptek, minden hatósági intézkedést bevezettek, így nincs felvétel és látogatás sem.

A Pesti úton a lakók fele már leszűrésre került, és a teljes dolgozói kört le fogják szűrni ebben az otthonban - hangsúlyozta Müller Cecília, hozzátéve, hogy teljes egészségügyi ellenőrzést rendelt el a helyszínen.

Egyre több a szabálysértés a kijárási korlátozás kapcsán

Kiss Róbert rendőr alezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa arról beszélt, hogy kedden is jelentős mennyiségű védőeszköz érkezett, öt repülőgéppel hoztak felszereléseket.

A rendőrség továbbra is fellép a kijárási korlátozás kapcsán, egyre több a szabálysértés ezzel kapcsolatban, már közel hatezer ilyen eset volt - mondta az alezredes. 

Kiss Róbert arról is beszélt, hogy a hatósági házi karantén esetében is több mint 500 eljárás indult.

Emellett emelkedett a büntetőeljárások száma is. Mostanáig 183 büntetőeljárás indult, köztük 51 esetben rémhírterjesztés miatt - ismertette az alezredes.

Beszámolt arról is, hogy a határforgalom tekintetében Röszkén és Ártándnál van kisebb fennakadás.

Kapcsolódó írásaink