Belföld

Magára maradt a koronavírusos betegekkel teli idősotthon

Két budapesti idősotthonban is vannak már koronavírus-fertőzöttek, egyiknek a Fővárosi Önkormányzat, a másiknak a terézvárosi a fenntartója. Mindkét idősotthon lakói között van már halálos áldozat is. Az Origo értesülései szerint ennek ellenére a leginkább érintett Pesti úti Idősek Otthonában a Fővárosi Önkormányzattól senki nem volt kint, meg sem nézték miben segíthetnek.

Magára maradt a koronavírusos betegekkel teli idősotthon
Felelőtlenül járt el a főváros
Fotó: pestiut.hu

A Fővárosi Önkormányzat fenntartásában működő 17. kerületi Pesti Úti Idősek Otthonában április 1-én részleges karantént, másnaptól teljes karantént rendelt el a járványügyi hatóság (a kormányhivatal). Az Operatív Törzs keddi bejelentése  szerint eddig 65 embernél igazolták a koronavírus-fertőzést, ebből 52 gondozott és 13 dolgozó. Közülük 15 idős gondozott került kórházba. Ebben az idősek otthonában 525 idős ember él és 196-an dolgoznak ápolóként vagy a kisegítő személyzet tagjaként (összesen tehát 721-en) -tudta meg az Origo.

Értesülésük szerint a járványügyi hatóság az idősotthon minden lakójánál és a dolgozóknál is elrendelte a mintavételt, amelynek eredménye a következő napokban lesz meg, továbbá szájmaszkokat és fertőtlenítőszereket szállított ki az idősotthonba, mert a fenntartó Fővárosi Önkormányzat nem gondoskodott róla.

A Fővárosi Önkormányzattól személyesen senki nem volt kint az idősotthonban megnézni, mi zajlik ott vagy hogyan tudna segíteni, Karácsony Gergely főpolgármester sem csinált semmit -tudta meg a lap.

A főpolgármester-helyettesek közül a DK-s Gy. Németh Erzsébethez tartozik a terület, vele az intézményvezető az értesülések szerint egyszer tudott beszélni. Akkor kesztyűt és elhanyagolható mennyiségű maszkot kaptak. Azóta az intézményvezető a főjegyzőt tájékoztatja telefonon, de semmilyen intézkedés nem történik.

A helyzetet súlyosbítja, hogy az intézmény főállású belgyógyásza és a háziorvosa felmondott, egyszerűen nem hajlandó elvégezni a munkáját, nem teszi be a lábát az otthonba. A kormányhivatalnak határozatban kellett kötelezni a háziorvost munkavégzésre.

A Terézvárosi Önkormányzat által fenntartott Vázsonyi Vilmos Idősek Otthonában is megjelent a koronavírus. Itt 114 gondozott és 29 dolgozó van. Eddig innen öt idős beteget szállítottak kórházba, mindannyiuknál laboratórium igazolta a fertőzést. Három dolgozó otthoni karanténban van, mert jelentkeztek náluk a tünetek. A fertőzött idősek szobatársai saját szobájukban vannak elkülönítve. 

Kapcsolódó írásaink