Belföld

Diktatúrázás pénzügyi érdekből?

NGO-vezérként befolyást gyakorol a gazdaságra, spekulánsként hasznot húzhat a forintgyengülésből Soros György

Összefüggés lehet a forintárfolyam és a koronavírus-törvény között – magyarázták az elmúlt időszakban gazdasági elemzők.

Diktatúrázás pénzügyi érdekből?
Fotó: AFP/APA/Georg Hochmuth

Például Kolba Miklós az ING részéről, aki szerint bár a járványhelyzet amúgy is bizonytalanságot szül a piacokon, a mostani gyengülési hullám hátterében már az állhat, hogy a piac bizalmatlanul fogadta a sokat támadott jogszabályt. Vagyis nem annyira a gazdasági, inkább a politikai kockázatokat árazzák be így a befektetők – magyarázta. Kérdéses ugyanakkor, hogy a piac honnan és mi alapján tájékozódik. Az elmúlt hetekben ugyanis számos NGO, a hazai ellenzék narratíváját átvevő nyugati média, továbbá a Fidesz Néppártból való kizárását újfent – hiába – követelő kispártok számos fórumon azt híresztelték, hogy a magyar rendkívüli jogrend egyet jelent a parlamentarizmus felszámolásával, az ellenzéki kizárásával a törvényalkotásból. Mindezt pedig a korlátlan ideig tartó veszélyhelyzet révén érte el a kormány. Csakhogy – amint azt számos politikus és elemző tisztázta – a hazai intézkedések korántsem példátlanok, csak a védekezéssel kapcsolatban kapott speciális jogosítványokat a kabinet, a határidőt pedig a járvány jelenleg nem látható vége jelenti.

Tény: aktív szerepet vállaltak a törvény körüli hisztériakeltésben a Soros-féle nemzetközi csoportok, köztük a New York-i székhelyű Nyílt Társadalom Alapítványok elnevezésű fedőszervezet, amely egyenesen diktátornak nevezte a magyar kormányfőt, felszólítva a különböző hatóságokat és kormányokat, lépjenek fel hazánkkal szemben. Hasonlóképp tett a berlini Liberties, akárcsak az itthoni TASZ, a Helsinki Bizottság és az Amnesty International, míg a Riporterek Határok Nélkül nevű NGO ellenzéki újságírók állítólagos megfenyegetéséről adott ki hazug közleményt. Mindez azért is aggályos, mert miután az ilyen megnyilvánulások a jelek szerint hatással vannak a pénzügyi befektetők döntéseire, Soros pedig másik szerepkörében spekulánsként tevékenykedik, felmerülhet a gyanú, hogy lényegében az általa finanszírozott globális hálózat révén saját pénzügyi érdekeiért is tud hatni a devizapiacra.

Azaz hasznot tud húzni akár a forint áttételesen neki is „köszönhető” gyengüléséből.

Kapcsolódó írásaink