Belföld

Az ellenzék megszorított, az Orbán-terv viszont sorra teremti a munkahelyeket a válság idején

Az Orbán-kormány sikeres gazdaságpolitikájának köszönhetően Magyarország stabil alapokkal rendelkezik, ezért önerőből képes a koronavírus-járvány okozta gazdasági válsággal megküzdeni. Ellentétben a Gyurcsány-Bajnai kormányokkal, amelyek 2008-ban ahelyett, hogy a veszteségeket minimalizálták volna, a megszorító csomagok sorozatával tovább mélyítettek a válságon - írta keddi elemzésében Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője.

Az ellenzék megszorított, az Orbán-terv viszont sorra teremti a munkahelyeket a válság idején
A kormányfő mögött Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős miniszter és Palkovics László innovációs és technológiai miniszter (b-j)
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Az elemzővel az Origo csinált interjút, melyben Deák azt mondja, abban mindenki egyetért, hogy a mostani válság a 2008-ashoz hasonló mértékű lesz, vagy már az is. Éppen ezért "ugyanolyan erejű" döntésekre van szükség, mint amit tizenkét éve nagyon sok ország meglépett. A magyar kabinet ennek eleget tett: a gazdaságélénkítésre szánt összeg nagyjából a GDP 20 százalékának felel meg, ami elképesztően nagy összegnek számít - a költségvetéshez mérten is. 

Fontos a kormánynak az a filozófiai alapvetése, hogy nem segélyeket osztogat - emeli ki az elemző. Ez a stratégia ugyanis a 2010-es kormányváltást megelőzően egyszer már magas államadósságot eredményezett, ráadásul az államháztartási hiány is "elszállt". A kormány az osztogatás helyett azt ösztönzi, hogy lehetőleg minden érintett minél hamarabb munkába tudjon állni, és a gazdaság feltételei olyanok legyenek, mint a mostani koronavírus-járványt megelőzően voltak - mondta.

A gazdaságvédelmi akciócsomag célzott támogatásokat tartalmaz, és arra ösztönzi a vállalkozásokat, hogy tartsák meg munkavállalóikat, és ezt követően a különböző pályázati programoknak köszönhetően a befektetések ismét meginduljanak, és újabb munkahelyek jöjjenek létre. 

Összevetve az Orbán-kormány megoldásait a Gyurcsány-Bajnai kormányok 2008-as válságkezelésével az elemző kiemeli, hogy egy sikeres évtizeden van túl a magyar gazdaság, ami óriási helyzeti előny jelent. 2008-ban "rendkívül legyengített állapotban futott neki" Magyarország a gazdasági világválságnak: egy évvel korábban 8 százalék környékén volt a munkanélküliség, a foglalkoztatottság alacsony volt, a költségvetési hiány folyamatosan meghaladta a háromszázalékos maastrichti kritériumot, illetve az államadósság is évről évre nőtt - értékelte a bukott miniszterelnökök munkáját Deák Dániel.

Ezzel szemben most a magyar gazdaság fundamentumai, a kiindulópontja sokkal jobb - hívja fel a figyelmet.

Hozzáteszi, Magyarország egy rekordmagas gazdasági növekedési időszakon van túl. Elég csak arra gondolni, hogy eddig nem a munkanélküliség, hanem a munkaerőhiány jellemezte a magyar gazdaságot. Most tehát sokkal eredményesebben tud reagálni az ország a kihívásokra. Mondok még egy példát: 2008-ban nemzetközi hitelezőkhöz kellett fordulnia hazánknak, az akkori kabinet az Európai Unió diktátumait követte, most önerőből, saját forrásból tud választ adni a válságra. Ez azt eredményezi, hogy ellentétben a Gyurcsány-Bajnai időszakkal a jelenlegi kabinetnek, és így a magyar gazdaságnak széles a mozgástere. 2008 környékén éppen a korábban említett hitelfelvételek miatt nem volt önálló döntési jogköre az országnak. Most viszont egy cselekvőképes, és komoly mozgástérrel rendelkező kormánya van Magyarországnak - hívja fel a figyelmet.

Deák Dániel
Deák Dániel
Fotó: MH

Azt is fontos hangsúlyozni, hogy 2010-et megelőzően a Magyar Nemzeti Bank (MNB) nem segítette a kormányt, sőt, elhibázott monetáris politikájával csak nehezítette a helyzetet. Ezzel szemben 2020-ban sokkal hozzáértőbb vezetése van a nemzeti banknak. Csak a keddi hírt hozom fel példaként: Matolcsy György jegybankelnök bejelentette, hogy 3000 milliárd forintnyi összeget fektetnek a gazdaságba annak érdekében, hogy az minél hamarabb talpra álljon. Magyarán amellett, hogy a kormányzat hatékony intézkedéseket hoz, a 2010-es időszakkal ellentétben az MNB-nek is hangsúlyos szerepe van abban, hogy a koronavírus-járvány okozta válságon minél gyorsabban túl legyen az ország - teszi hozzá Deák Dániel.

Kiemelte: Gyurcsány Ferenc és a többi ellenzéki politikus úgy kritizálta a bejelentett intézkedéseket, hogy annak részletei akkor még nem voltak ismertek a nyilvánosság számára. Ahogy korábban említettem, Orbán Viktor csak a csomag főbb elveit, irányvonalait vázolta hétfői sajtótájékoztatóján, a részleteket Palkovics László bontotta ki. Emiatt a kormány ellenfeleinek nem állt módjában átfogó gondolatokat megfogalmazni az akciótervről, a zsigeri elutasítás mutatkozott meg nyilatkozataikból. 

A gépjárműadó ideiglenes elvonása a legkevésbé sem fogja tönkretenni az önkormányzatokat - jelentette ki az elemző arra reagálva, hogy a kormány az önkormányzatok segítségét is kéri a válságkezelésben, azonban baloldali városvezetők azonban a gépjárműadónak a járványügyi alapba való átengedését megtagadták, petícióban tiltakoztak a lépés ellen.

„Nem beszélve arról, hogy miközben Karácsony Gergely tiltakozik a döntés ellen, felelőtlenebbnél felelőtlenebb döntéseket hozott meg Budapesten. Elég csak arra gondolni, hogy elhibázott döntése miatt a múlt héten a BKV túlzsúfolt járataival voltak tele a híradások”

A főpolgármester emellett nem tette ingyenessé a parkolást, ami azért volt nagy hiba részéről, mert így sokan tömegközlekedési eszközzel mentek be a munkahelyükre, növelve a fertőzés kockázatát. Szintén nem kezelte jól a budapesti városvezetés azt, hogy az egyik fővárosi fenntartású idősotthonban megjelent a koronavírus-járvány: már 64 beteg van karantén alatt, amiről azonban nem tájékoztatták időben a nyilvánosságot, és azt a kórházat, ahová innét a betegeket szállították -teszi hozzá.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom